Zacusca de toate tipurile este vedeta sezonului toamnă și nu lipsește din bucătăriile gospodinelor pricepute în această perioadă. Cu toate că există numeroase rețete pentru acest deliciu, trebuie să fii atent la detalii pentru a evita neplăcerile. O mică greșeală poate să îți strice toată munca și să transforme zacusca într-un produs uleios și greu de digerat, cu un gust total diferit față de cel dorit.
Atunci când fac zacuscă de vinete, gospodinele trebuie să fie atente la ingrediente, dar și la cantitatea pe care o folosesc. Acesta e și cazul uleiului, el fiind cel care poate diferența dintre un produs bun și unul greu de mâncat.
Cantitatea de ulei necesară în zacusca de vinete
Conform rețetei tradiționale, se spune că pentru fiecare zece vinete mari, trebuie utilizat un litru de ulei de floarea soarelui.
Cu toate acestea, atunci când alegi să coaceți legumele în ulei în loc să le prăjiți pe lemne, este recomandat să reduceți cantitatea de grăsime din compoziție. Cu asta, vei folosi mai puțin de un litru de ulei. Acest truc va aduce un gust absolut delicios și savuros preparatului.
Rețetă de zacuscă, un preparat perfect pentru iarnă
Există numeroase variante de rețete pentru zacusca de vinete, iar fiecare gospodină își poate pune amprenta personală. Una dintre acestea presupune utilizarea a:
- 25 de ardei grași,
- 25 de gogoșari,
- 10 vinete mari,
- 2 kg de roșii,
- 1 kg de ceapă
- 1 kg de morcovi
- 1 litru de ulei,
- 3-4 foi de dafin,
- 1 linguriță de piper boabe și sare, în funcție de gustul fiecăruia.
Mod de preparare
- Legumele se clătesc cu grijă, se lasă să se usuce bine, apoi se coc în aer liber, pe un grătar cu lemne, dacă există posibilitatea. O variantă este și coacerea lor în cuptor.
- După coacere, legumele se curăță de coajă și se lasă să se scurgă înca o dată.
- În paralel, ceapa este tocată mărunt și gătită într-o cantitate mică de ulei până când devine transparentă.
- Morcovul se dă prin răzătoarea fină, iar amestecul obținut este condimentat cu piper și frunze de dafin.
- După amestecarea atentă a legumelor, se pun la călit pentru aproximativ zece minute, apoi se toacă fin.
- Apoi se adaugă uleiul, iar compoziția este lăsată să fiarbă la foc mic.
- Sarea este incorporată în funcție de preferințele fiecăruia.
- Când zacusca de vinete începe să se reducă în volum, este semnul că este gata de a fi pusă în borcane.
Această delicioasă rețetă e ideală pentru sezonul rece. După ce a fiert, se toarnă în borcane imediat.
Borcanele trebuie sigilate cu grijă și așezate într-o oală cu apă clocotită. Se fierb până când zacusca începe să fiarbă în borcane. După aceea, borcanele sunt scoase și lăsate să se răcească la temperatura camerei. Conserva se depozitează apoi în cămară sau într-o încăpere întunecată pentru a se păstra în condiții optime.