Prăjitura Greta Garbo sau Zserbo se numără printre cele preparate la toate sărbătorile maghiarilor. De altfel, rețeta a fost împrumutată și de gospodinele românce din Ardeal. Cu un gust aparte, această prăjitură are foi, gem, nucă și glazură de ciocolată.
Prăjitura Greta Garbo
Desertul fabulos a fost inventat de Émile Gerbeaud, un patiser elvețian, care a lucrat o perioadă îndelungată la o cafenea celebră din Budapesta. În jurul denumirii acestei prăjituri s-a conturat o povestioară. Se spune că îndrăgita actriță a gustat desertul în cafeneaua din Budapesta și s-a îndrăgostit pe loc.
Deși la prima vedere pare greu de preparat, prăjitura Greta Garbo se pregătește rapid, având în vedere că foile se vor monta crude în tavă.
Ingredientele necesare pentru prepararea acestei rețete
Pentru aluat:
- 650 - 700 grame făină
- 250 grame smântână
- 180 grame unt moale
- 100 grame zahăr pudră
- 50 ml lapte
- 10 grame drojdie uscată
- 2 ouă
- 1 plic de zahăr vanilat
- coajă rasă de la o jumătate de lămâie
- 1 praf de sare
Pentru umplutură:
- 700 grame de gem
- 350 grame nucă măcinată
Pentru glazură:
- 250 grame ciocolată cu lapte
- patru linguri de ulei
Mod de preparare
Drojdia și zahărul se amestecă până se obține o consistență lichidă. Peste acestea se adaugă untul la temperatura camerei, ouăle, smântâna, sarea, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. De asemenea, făina se încorporează treptat în acest aluat moale.
Acesta se scoate pe masa de lucru și se împarte în patru părți egale. Se întinde prima foaie direct pe hârtia de copt și se transferă într-o tavă.
Rețeta veche de prăjitură Greta Garbo
Peste prima foaie se întinde un strat generos de gem de caise, însă desertul va fi la fel de gustos dacă optați pentru cel de prune, căpșuni sau mere. Deasupra se presară nuca măcinată și puțin zahăr. Procesul se repetă până la ultima foaie.
Prăjitura se coace în cuptorul preîncălzit la 190 de grade. Separat, topește la abur ciocolata și adaugă peste cele patru linguri de ulei. Glazura se toarnă abia după ce prăjitura s-a răcit.