Reţeta succesului donării de organe la Timişoara

Reţeta succesului donării de organe la Timişoara

Cadrele medicale din spitalul judeţean au reuşit anul acesta să convingă rudele a nu mai puţin de 12 pacienţi în moarte cerebrală să fie de acord să le doneze organele.

Patru ani de insistenţe, mii de fluturaşi publicitari care explicau că "un donator poate salva patru vieţi", apariţii în presă alături de preoţi şi ajutor de la Dumnezeu cât cuprinde.

Aceasta e reţeta secretă a medicilor timişoreni care au ajuns să preleveze organe într-un ritm ameţitor, ce depăşeşte deja o operaţie pe lună. Ei conving rudele pacienţilor în moarte cerebrală ajunşi la spitalul judeţean că, în drama pe care o trăiesc, mai pot găsi alinare salvând vieţile altora, aflaţi în suferinţă.

Prelevare sincron de organe, în premieră naţională

În noaptea de 6 spre 7 septembrie, la Spitalul Judeţean din Timişoara a avut loc, în premieră naţională, a unsprezecea şi a douăsprezecea prelevare sincron de organe, de la doi pacienţi aflaţi în moarte cerebrală. Cu trei zile în urmă medicii din Bucureşti şi Cluj erau tot la Timişoara, pentru a preleva organele altui pacient, şi asta la numai câteva zile de la o operaţie similară.

Cadrele medicale din Timişoara au reuşit să pornească "motorul" sensibilizării umane, iar în câţiva ani au făcut mai mult decât legile inexistente.

Campanie pro-transplant, începută din disperare

"Un donator de organe poate salva patru vieţi" era sloganul cu care, în iulie 2006, a început totul. Spitalul a demarat o campanie pro-transplant, prin care încearca să convingă rudele persoanelor aflate în moarte cerebrală să accepte donarea.

Primul cadru medical care, la momentul respectiv, a făcut demersurile pentru a deveni donator de organe înscris în Registrul Naţional e actualul coordonator al Programului de transplant, asist. Dan Ilincariu. Notarea în registru se făcea în baza unei declaraţii notariale. Medicii timişoreni doreau instituirea unui card de donor, după modelul din străinătate. Între timp subiectul a rămas suspendat.

Campania începea după ce, în acel an, rudele niciunuia dintre pacienţii aflaţi în moarte cerebrală nu-şi dăduseră acceptul pentru donarea organelor. Medicii au început să le explice faptul că e cel mai uman gest, acela de a da viaţă cuiva din viaţa altcuiva care se stinge.

La patru ani distanţă putem vorbi deja de un model de urmat. "Ca orice reţetă de succes, şi aceasta e compusă din mai multe. Şi aici putem identifica mai multe elemente, poate unele mai greu de definit, şi anume că ne-a ajutat Dumnezeu, ceea ce e factorul cel mai important", spune Dorel Săndesc, şeful secţiei ATI a Spitalului Judeţean Timişoara şi unul dintre principalii militanţi în campanile pro-transplant.

Un rol esenţial îl are faptul că la Timişoara s-a coagulat o echipă dedicată acestui domeniu. E un grup format în jurul asist. Dan Ilincariu, omul care discută cu familiile pacienţilor şi îi convinge, în câteva ore, pe cei mai mulţi. Asta, pentru că timpul e esenţial: odată instalată moartea cerebrală, organele trebuie prelevate în 24 de ore, după care încep să se deprecieze.

Din echipa fantastică fac parte şi medici specialişti tineri care au contract de voluntariat cu spitalul şi care vin de acasă, gratis, să salveze vieţi, sperând că la un moment dat vor ajunge să se realizeze profesional aici, unde au şi învăţat meserie.

"Preotul e alături de noi când mergem să vorbim cu rudele"

Un alt element al ecuaţiei succesului ţine de aportul mass-media. "Vedem clar în contactul cu aceste familii lovite de cele mai mari tragedii că ele cunosc subiectul din media. Fiind sensibilizaţi de presă dinainte, se pot gândi la tema pe care noi le-o propunem", a mai spus Săndesc.

După medici şi presă, Biserica întregeşte reţeta succesului. "Am avut apariţii TV, în presă, în care reprezentanţii Bisericii s-au declarat explicit în favoarea trans plantului şi a donării organelor celor aflaţi în moarte cerebrală. Preotul spitalului colaborează extraordinar cu noi, e în totdeauna alături când mergem să vorbim cu rudele şi face slujbele necesare", a mai povestit şeful ATI.

19 pacienţiaflaţi în moarte cerebrală la Timişoara au devenit donatori de organe

Citiţi şi:

  • Viaţa, pe lista de aşteptare

Ne puteți urmări și pe Google News