Reţeta de succes a celui mai bine cotat spital

Reţeta de succes a celui mai bine cotat spital

Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" a fost acreditat cu cel mai mare punctaj din ţară. Are secţie de pre-terapie intensivă şi dotări unice.

Spitalul din care aproape toţi pacienţii ies mulţumiţi de doctori, de tratament şi de condiţii există şi în România. Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" a obţinut cel mai mare punctaj la acreditare, luna trecută: 98% din pacienţi chestionaţi de evaluatori s-au declaraţi mulţumiţi de calitatea serviciilor, iar 99% din ei - de îngrijirile primite.

Institutul a obţinut încă din anul 2000 certificat ISO şi RENAR (pentru calitatea laboratoarelor) şi s-a înscris în prima rundă de evaluări la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor. Întregul proces a durat trei luni şi a costat aproape 200.000, sumă care nu a împovărat prea tare bugetul unei instituţii care e de mult timp "pe plus".

Reţeta succesului, spune directorul Institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, constă în valorificarea resurselor umane şi în investiţiile inteligente. "La noi, cheltuielile cu personalul sunt de 17%, faţă de 70%, cât sunt în alte spitale. Medicii lucrează după protocoale de tratament clare. Într-un an, un pat este folosit 330 de zile din 365, pentru că am descoperit cum putem face decontaminarea unei camere în patru ore. Iar ponderea infecţiilor intraspitaliceşti este de 0,2% ".

Ne puteți urmări și pe Google News

Concept mai econom de terapie intensivă

Recent, în cadrul spitalului a fost înfiinţată o secţie de pre-terapie intensivă, care preia pacienţii ce nu au nevoie de ventilaţie mecanică. "Îngrijirea unui pacient la terapie intensivă ajunge la 2.000 de euro pe zi, iar acum, la pre-terapie intensivă, se reduce la 1.000-1.500 de euro. Pe secţia aceasta avem un laborator, care dă rezultatele analizelor în doar 15 minute", a precizat Streinu-Cercel.

Din septembrie, în spital va fi instalat un echipament unic în ţară (al şaptelea din Europa), care va ajuta la diagnosticarea pacienţilor critici în doar 8 ore. El va deservi şi alte spitale din ţară. "Pacienţii critici pierd 7,3% din speranţa de viaţa pe oră, atât timp cât nu sunt diagnosticaţi. Aparatul a costat 600.000 de euro, dar îşi va scoate banii în câteva luni. Preconizăm că o astfel de investigaţie va costa în jur de 125 de euro", a adăugat Streinu- Cercel.

RECUNOAŞTERE

Doar patru spitale acreditate în ţară

Deşi se vorbeşte din 1996 de necesitatea acreditării spitalelor din ţară, evaluarea efectivă a început abia anul acesta. Spitalele au avut ca termen limită de înscriere data de 07.07.2011.

Primele spitale care au primit girul comisiei sunt Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", Spitalul Militar de Urgenţă "Constantin Papilian" din Cluj Napoca (MapN), Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti şi Spitalul Euromedica din Baia Mare (privat). Spitalul "Ioan Cantacuzino" din Bucureşti a primit grad de încredere medie şi are şase luni la dispoziţie să-şi remedieze problemele. Citiți și:

  • Reguli noi în spitale: doctorii, în serviciul pacienţilor