Reţeta de sarmale „Surpriză” este tradiţională pentru unele sate din nordul Republicii Moldova şi i se mai spune „Scroafă cu purcei”. Se numeşte aşa pentru că 10-15 sărmăluţe mai mici se aranjează pe o frunză de varză mai mare, împletindu-se o sarmală mai mare.
Pentru această reţetă sunt specifice şi ingredientele. Umplutura se face doar din mălai, măcinat măşcat, şi carne de pui, fără grăsime, făcând mâncarea uşoară pentru digestie. Sarmalele „Surpriză” se coc doar la cuptor, în oală din lut, cel puţin două ore.
Ingrediente
- 2 pahare de mălai (250 gr.paharul)
- 2 cepe medii
- 1 morcov mic
- sfeclă roșie (o mîna bună)
- 4,5 roșii mici sau 2,3 linguri pastă de tomate
- condimente uscate (hmeli-suneli)
- piper măcinat iute
- piper boabe aromat
- 150 -200 ml.ulei de casă
- 300 gr.piept de pui
- sare după gust
- varză proaspătă 100 gr., foi de varză murată.
Mod de pregătire:
Trecem prin răzătoare legumele si le călim căteva minute în ulei pe tigaie. Adăugăm carnea tăiată mărunt. Mălaiul în clătim în câteva ape, apoi le amestecăm cu legumele tăiate şi cu carnea. La dorinţă, în umplutură se poate adăuga mărar verde tăiat.
Varză murată, dacă este prea acră, o punem să stea în apă rece o noapte. A doua zi o clătim și o rupem bucați mici pentru a modela sarmalele. Cele mai mari foi le lăsăm întregi pentru a pune în ele sărmăluțele. Această metodă este binevenită pentru gospodinele începătoare, care reușesc să împletească perfect sărmăluţele, din care motiv sărmăluţele riscă să se desfacă în timpul fierberii. Puse una lângă alta și învelite într-o frunză mai mare, sărmăluțele se lipesc una de alta și ca rezultat rămân întregi după fierbere.
Avem grijă ca în fiecare sărmaluță să punem câte o bucățica de carne. Mai multe nu se poate de pus, căci sărmăluţele trebuie să fie mărunte ca le putem înveli.
Punem pe tavă frunzele de varză mari şi "împachetăm"sărmăluţele, câte 10-15, în dependenţă de mărimea frunzei.
Aranjăm sarmalele în oala de lut. Turnăm peste ele apă clocotită și le punem la cuptor. Acoperim vasul. Le coacem 1,5 ore sub capac și o oră fără capac.
Se servesc fierbinţi, la dorinţă cu smântână.