Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici pe 9 martie, iar gospodinele pregătesc rețeta de mucenici moldovenești. Aceasta este foarte gustoasă și ușor de preparat.
Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici pe 9 martie. Ei făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia și au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei pentru că nu au renunțat la credința pentru Hristos.
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 reprezintă forma infinitului. În ziua în care sunt sărbătoriți Cei 40 de Sfinți Mucenici, gospodinele pregătesc cele mai gustoase rețete de mucenici pentru a le duce la biserică pentru sfințire.
Rețeta de mucenici moldoveneşti sau sfinţişori se prepară foarte ușor. Gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente:
1 kg făină 400 g zahăr 4 ouă 100 g margarină 40 g drojdie 400 ml lapte 200 g miere 200 g nucă măcinată 50 ml ulei esenţe după gust
Rețetă de mucenici moldovenești
În Moldova, aluatul copt de mucenici este asemănător aluatului de cozonac, iar la final toți sunt unși cu miere și nucă. Se amestecă drojdia cu 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte şi puţină făină, se face o maia și se lasă la crescut. Se cerne făina într-un vas, se face o gaură la mijloc în care se pun maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahăr, laptele, margarina moale şi aromele.
Acum trebuie să frămânți aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi să-l lași la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucată de mărimea unui măr din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8. Mucenicii trebuie lăsați la crescut. Apoi, se ung cu un ou bătut, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se bagă în cuptorul preîncalzit până se rumenesc. Trebuie să înmoi sfinţişorii(1-2 secunde) prin siropul călduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presară cu nucă, potrivit Rețeteunica.ro.
Rețeta de mucenici moldovenești de post se face la fel ca cea clasică. Gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente:
500 g făină 250-300 ml apă 25 g drojdie 1/2 linguriţă de sare 3-4 linguri ulei 1 linguriță zahăr
Pentru garnitură
1 borcan de 340 g miere nucă măcinată
Pentru sirop
400 ml apă 5 linguri zahăr esenţe după gust