Rețetă simplă de baclava. Cel mai gustos desert turcesc, în pași simpli de urmat

Sursa foto: Dreamstime

Gospodinele pasionate de bucătăria turcească pot să găsească o rețetă simplă de baclava. Secretul acestui desert constă în modul în care prepari siropul.

Gospodinele pot prepara o rețetă simplă și gustoasă de baclava. Pentru acest desert turcesc aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 350-400 gr de făină
  • 175 ml de apă
  • 50 ml de ulei
  • 2 linguri de oțet de vin alb
  • 1/2 linguriță de sare.

Pentru umplutura de nuci:

  • 500 gr de nuci măcinate
  • 120 gr de unt topit.

Pentru sirop:

  • 750 ml de apă
  • 350 gr de zahăr
  • 4 ml esență de vanilie
  • coaja de la o lămâie
  • 2 linguri suc de lămâie.

Pentru decor:

  • 5-6 linguri miere
  • fistic măcinat pentru decor
  • puțin unt pentru uns tava.
  • Sursa foto Dreamstime

Rețetă de baclava

  1. Primul pas constă în prepararea aluatului. Dacă folosești aluat din comerț, acesta necesită doar decongelare.
  2. Pune făina într-un bol de frământare și amestec-o cu sarea. Pune la încălzit în același vas, apa cu oțetul și uleiul.
  3. Toarnă treptat din amestecul lichid încălzit peste făina din vas și amestecă intens cu o spatulă sau un tel. Frământă un aluat nu foarte ferm, ușor moale, dar nelipicios.
  4. Acoperă aluatul cu un bol de sticlă sau cu o folie de plastic și lasă-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei.
  5. Apoi, pune untul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și lasă-l să se topească. Macină nucile ușor grosier și unge cu unt o tavă de copt cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm.
  6. Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Ridică folia de pe aluat și împarte-l în 12 părți aproximativ egale.
  7. Întinde fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, în câte o foaie subțire. Formează un grup de șase foi, pe care le ungi între ele cu unt topit și le așezi în tavă. Peste a patra foaie pune unt din abundență și presară nuca măcinată.
  8. Peste nuca măcinată așază al doilea grup de șase foi unse între ele cu unt și pune tava în cuptor și coace baclavaua pentru aproximativ 40 de minute.
  9. Pentru sirop, amestecă apa cu zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Fierbe siropul până când devine mai consistent. Apoi adaugă sucul și coaja de lămâie, dar și esența de vanilie.
  10. Toarnă siropul rece peste baclava imediat ce ai scos-o din cuptor. Apoi, las-o să se răcească, unge-o cu miere și pune tava la rece până a doua zi.