Gospodinele pasionate de bucătăria turcească pot să găsească o rețetă simplă de baclava. Secretul acestui desert constă în modul în care prepari siropul.
Gospodinele pot prepara o rețetă simplă și gustoasă de baclava. Pentru acest desert turcesc aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 350-400 gr de făină
- 175 ml de apă
- 50 ml de ulei
- 2 linguri de oțet de vin alb
- 1/2 linguriță de sare.
Pentru umplutura de nuci:
- 500 gr de nuci măcinate
- 120 gr de unt topit.
Pentru sirop:
- 750 ml de apă
- 350 gr de zahăr
- 4 ml esență de vanilie
- coaja de la o lămâie
- 2 linguri suc de lămâie.
Pentru decor:
- 5-6 linguri miere
- fistic măcinat pentru decor
- puțin unt pentru uns tava.
-
Rețetă de baclava
- Primul pas constă în prepararea aluatului. Dacă folosești aluat din comerț, acesta necesită doar decongelare.
- Pune făina într-un bol de frământare și amestec-o cu sarea. Pune la încălzit în același vas, apa cu oțetul și uleiul.
- Toarnă treptat din amestecul lichid încălzit peste făina din vas și amestecă intens cu o spatulă sau un tel. Frământă un aluat nu foarte ferm, ușor moale, dar nelipicios.
- Acoperă aluatul cu un bol de sticlă sau cu o folie de plastic și lasă-l să se odihnească timp de o oră la temperatura camerei.
- Apoi, pune untul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și lasă-l să se topească. Macină nucile ușor grosier și unge cu unt o tavă de copt cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm.
- Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Ridică folia de pe aluat și împarte-l în 12 părți aproximativ egale.
- Întinde fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, în câte o foaie subțire. Formează un grup de șase foi, pe care le ungi între ele cu unt topit și le așezi în tavă. Peste a patra foaie pune unt din abundență și presară nuca măcinată.
- Peste nuca măcinată așază al doilea grup de șase foi unse între ele cu unt și pune tava în cuptor și coace baclavaua pentru aproximativ 40 de minute.
- Pentru sirop, amestecă apa cu zahărul într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Fierbe siropul până când devine mai consistent. Apoi adaugă sucul și coaja de lămâie, dar și esența de vanilie.
- Toarnă siropul rece peste baclava imediat ce ai scos-o din cuptor. Apoi, las-o să se răcească, unge-o cu miere și pune tava la rece până a doua zi.