Preparatul tradițional din Ardeal, mâncarea de mazăre, se remarcă prin versatilitatea sa, fiind potrivit pentru orice sezon al anului. Atât vara, cât și iarna, această rețetă își găsește locul pe masă. Diversitatea sa îl face potrivit pentru toate preferințele culinare, deoarece permite alegerea tipului de carne utilizat în compoziție.
Din cantitățile de mai jos rezultă circa patru-cinci porții de mâncare de mazăre cu carne de porc, pui sau vită. Timpul de preparare este extrem de rapid, iar gustul extrem de bun.
Pentru această rețetă în stil ardelenesc aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 600 g carne de porc cubulețe (pulpa, spata, ceafa, piept) sau pulpe de pui cu os sau pulpa de vita. vițel
- 2 linguri de ulei
- sare, piper
- 2 cepe
- 1 lingură bună de boia dulce (paprika)
- 600 g mazăre boabe congelată sau proaspătă
- mărar verde tocat pentru final
În plus:
- smântână acrișoară pentru servit
- garnitura la alegere: găluște de faina, paste simple fierte, orez simplu, cartofi natur sau piure.
Rețetă mâncare de mazăre în 10 pași
- Se taie carnea în bucăți, la fel și ceapa verde, păstrându-se codițele pentru final.
- Într-o tigaie adâncă se pun două linguri de ulei, se încing bine, după care se pune carnea și se lasă la prăjit timp de 10 minute.
- Se pune ceapa tocată, peste care se adăugă sare și piper negru, proaspăt măcinat.
- Se acoperă tigaia cu un capac și se călește ceapa până devine mai sticloasă.
- După cinci minute se adaugă boia și se stinge totul cu două căni de apă. Aveți grijă ca boiaua să nu se prăjească.
- Se lasă totul să fiarbă aproximativ o oră (în funcție de carne), timp în care mai testăm carnea ca să fie bine făcută.
- Se pun boabele de mazăre și cozile de la ceapa verde. Aveți grijă ca mazărea să se păstreze verde și să nu devină închisă la culoare.
- După zece minute mazărea e gata. Dacă doriți să puneți sucul de roșii, îl adăugați tot la final, deoarece el întărește boabele de mazăre.
- La final de tot, puteți pune mărar pentru ca mâncarea de mazăre să fie și mai gustoasă.
- Preparatul se servește cald, imediat după ce e gata. Poftă bună!, potrivit savoriurbane.com.