Rețelele sociale ne influențează comportamentul politic. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 2 noiembrie 2020, 01:01
Rețelele sociale ne influențează comportamentul politic și exercită presiuni asupra democrațiilor europene, se spune într-un nou raport al serviciului pentru știință și cunoaștere al Comisiei Europene, EU Science Hub.
48% dintre europeni folosesc rețelele sociale zilnic sau aproape zilnic. Pe lângă faptul că sunt instrumente utile pentru informare, distracție, cumpărături și socializare, platformele au revoluționat modul în care ne raportăm la politică, angajând și mai mult cetățenii în procesele politice și permițând vocii minorităților să se facă auzită. Dar, aceste platforme permit, în egală măsură, difuzarea unor mesaje polarizante și a unor informații puțin fiabile, ”fake news”, limitând perspectivele noastre de a lua decizii politice obiective. Raportul arată că acest aspect are un impact periculos asupra societăților noastre democratice.
În raportul intitulat Tehnologie și democrație: să înțelegem influența tehnologiilor asupra comportamentului politic și a luării deciziilor, o echipă internațională de experți abordează cu metode științifice comportamentul online și influențele sale asupra deciziilor politice.
Raportul identifică cele mai importante puncte de presiune, mai exact provocările la care suntem supuși atunci când interacționăm politic pe rețelele sociale care nu sunt supuse controlului public, sau ale unui for democratic. Coordonatorul raportului, profesorul Stephan Lewandowsky a declarat că: Elementele esențiale ale comportamentului uman sunt relativ stabile, chiar dacă mediul tehnologic se schimbă rapid. Raportul urmărește să îi ajute pe decidenții politici să preia inițiativa.
În timp ce Comisia pregătește un nou plan de acțiune pentru democrația europeană, o lege asupra serviciilor digitale și un raport asupra cetățeniei UE 2020, această cercetare este concepută pentru a ajuta cetățenii, societatea civilă și decidenții politici să înțeleagă impactul universului online asupra deciziilor noastre politice și să identifice acțiunile necesare pentru a pregăti un viitor participativ și democratic.