REŢEAUA "IUDA": Generali filaţi de contraspionaj

REŢEAUA "IUDA": Generali filaţi de  contraspionaj

Cinci generali în rezervă ai armatei române sunt monitorizaţi de contraspionajul militar pentru afaceri care lovesc în interesul naţional.

Operaţiunea „IUDA“, declanşată de Direcţia de Siguranţă Militară (DSM, contraspionajul militar), a scos la lumină o pleiadă de generali intraţi în rezervă, dar activaţi în afaceri. Toţi gravitează în jurul lui Aurel Cazacu, fostul boss al Romtehnica şi actual şef al Direcţiei Producţia de Apărare din Ministerul Economiei şi Finan- ţelor (MEF). Potrivit DSM, acţiunile acestora prejudiciază cercetarea, înzestrarea şi modernizarea armatei române, dar şi importul şi exportul de tehnică militară.

Alexandru Popa. 29 iunie 2006, restaurantul Golden Tulip. Aurel Cazacu îşi bea cafeaua cu colonelul (r) Popa, fost director Romtehnica până în 1998, şi cu un dealer de armament din Sudan. Filajul DSM intră în acţiune. Cauza: „Sudanul este supus embargoului ONU şi embargoului SUA. (...) Afacerile cu armament cu parteneri din Sudan reprezintă o ameninţare la adresa României ca ţară membră NATO şi la adresa relaţiilor româno-americane“.

Cu un an înainte, colonelul Popa „a propus Romtehnica o intermediere de armament pe circuitul Federaţia Rusă - C.N. Romtehnica - Congo“. DSM raportează: „Datorită suspiciunii de schimbare a destinaţiei finale, serviciul export/ C.N. Romtehnica nu a dat curs acestei propuneri. (...) Colonelul Popa Alexandru a fost semnalat, în 1999, în lergă- tura fostului ataşat militar al Ucrainei în România şi cu acţiuni de sprijinire a intereselor firmelor israeliene în relaţiile comerciale cu MAp“. După alegerile din 2004, Alexandru Popa a ajuns consilier în Ministerul Economiei.

Dan Zaharia. A condus Departamentul de Înzestrare şi Logistică al Armatei. După ce a trecut în rezervă, s-a implicat în afaceri cu tehnică specială, numele său fiind vehiculat în scandalul „Shimon Naor“. În 2003, contraspionajul militar monitorizează implicarea generalului (r) în negocierile dintre Romtehnica şi armata nigeriană. Miza: un contract de modernizare a avionului MiG 21, pe care ţara africană e interesată să-l cumpere. În ecuaţie joacă un rol important şi compania israeliană Elbit Systems, care trebuia efectiv să modernizeze avionul. DSM identifică scurgeri de informaţ ii despre oferta Romtehnica, atunci condusă de Cazacu, şi despre oamenii israelienilor.

Unul e generalul (r) Dan Zaharia, a cărui implicare în tergiversarea negocierilor „poate fi explicată prin faptul că israelienii nu deţin toate elementele de susţinere a solicitărilor lor“. Şi ulterior generalul, apropiat de Cazacu, a făcut lobby pentru Bell Helicopters Textron şi pentru compania italiană Finnmecanica. În prezent, Zaharia lucrează pentru firma AGM SRL (Bacău), controlată printr-un offshore olandez de grupul israelian AGM Group (tehnologie militară, aero-spaţială, telecomunicaţii). Recent, a suferit o intervenţie chirurgicală.

Florentin Popa. Generalul de divizie a condus Departamentul Înzestrare şi Logistică al Armatei. DSM l-a trecut pe lista rezerviş- tilor implicaţi în „acţiuni de lobby şi trafic de influenţă“. Dacă, în trecut, numele său a fost vehiculat în scandalul traficantului israelian de armament Shimon Naor, acum Popa acţionează discret, în beneficiul unor companii străine interesate de strategia Romtehnica şi Romarm. Mircea Chelaru. Generalul în rezervă a fost şeful Statului Major General al Armatei. DSM a interceptat întâlnirile şi discuţiile pe care Chelaru le-a avut cu Aurel Cazacu. Intervenţiile lui Chelaru erau strict legate de schimbările sau numirile unor oameni de decizie în sucursalele Romarm. „Cazacu Aurel a stabilit cu gr. (r) Mircea Chelaru, vicepreşedinte al PC, numirea unor persoane din acest partid în conducerea S.C. Avioane S.A. şi în Direcţia de Apărare din Ministerul Economiei. (...) Cazacu a fost apelat de generalul Mircea Chelaru, care i-a comunicat că va participa la şedinţa Consiliului de Administraţ ie al Avioane Craiova. (...)“

În acea perioadă, ministrul economiei era Codruţ Şereş (PC), iar Cazacu e susţinut în funcţie de partidul înfiinţat de Dan Voiculescu, o veche cunoştinţă de-a sa. „Nu am niciun fel de relaţie cu Cazacu. Îl cunosc, aşa cum cunosc toată suflarea din Armată. Eu nu am făcut niciodată lobby pentru niciun coleg de-al meu de partid. Exclus!“, se apără Chelaru.

Nicolae Spiroiu. Fostul ministru al apărării e un prosper om de afaceri. Deţine jumătate din participaţ iile firmei de consultanţă Assistance and Technology Consulting (ATC) şi e în atenţia DSM. „Eu mi-am făcut şi o firmă, ATC. Ea pune în contact scoietăţi de la noi - Romarm sau IOR - cu instituţ iile similare din alte ţări. Cooperarea are ca scop producţia de echipamente militare“, declară Spiroiu. Prieten cu Cazacu de 17 ani, Spiroiu a confirmat şi că a facilitat firmei Royal Consulting negocierile cu Aurel Cazacu pentru vânzarea unor avioane MiG 29 în Rusia. Unul dintre asociaţii săi dintr-o afacere imobilară colaterală (G.N.IR. Holding) se numeşte Philip Shaw. Om de afaceri englez, Shaw i-a comunicat lui Aurel Cazacu intenţia de a periclita contractele negociate cu generalul Wgmur Perera, prin care România livrează dispozitive mobile de scanare în valoare de 20 de milioane de dolari Ministerului Apărării din Sry Lanka. „În cazul în care nu preluăm sub control afacerea prin intermediul C.N. Romarm sau al altei firme de intermediere, vom lua legătura cu omul nostru din Sry Lanka şi vom opri tranzacţia“, l-a şantajat Shaw pe Cazacu.

GHEORGHE ROTARU

De la serviciu secret la consultanţă

Generalul (r) a condus DGIA, serviciul secret al armatei. În 2006, EVZ a dezvăluit că, după trecerea în rezervă, Rotaru a înfiinţat Compatible Systems International, axată pe intermedieri de tehnică specială. O afacere demarată cu finul său, Radu Mărgineanu, membru al grupării „Mafia din Băneasa“, condusă de tandemul Bittner-Petrache. Mărgineanu derulează tranzacţii prin intermediul unei companii din Anglia. În România, el colaborează cu notarul Gheorghe Vlădică, fostul ginere al generalului Gheorghe Raţiu - ex-comandant al Direcţiei I a Securităţii.

SPIKE, VIA ISRAEL

Rachetele-„tun“ Bucureşti. 2004. DSM documentează tranzacţia cu rachete Spike cumpărate de armata română de la firma Rafael, pentru echiparea elicopterelor IAR 330 SOCAT şi a blindatelor MLI. Cazacu e încă şeful Romtehnica. Legăturile sale cu Rafael sunt verificate: „CN Romtehnica a semnat cu firma Rafael din Israel contractul 02/150/2004, care prevede achiziţionarea de rachete Spike, în vederea echipării maşinii de luptă de infanterie MLI 84M.

Între specificaţia tehnică elaborată de S.M.F.T. şi oferta tehnică prezentată de Rafael există similitudini care converg până la dublarea celor două specificaţii. Acest lucru a fost posibil prin folosirea specificaţ iei firmei israeliene pentru elaborarea specificaţiei beneficiarului (Romtehnica), fapt ce a favorizat achiziţionarea numai a produsului oferit de Rafael. Acest aspect a fost confirmat şi de ceilalţi membri ai echipei de negociere a Ministerului Apărării, care au precizat că specificaţ ia tehnică a fost elaborată de Cazacu Aurel şi Menahem Markovits - reprezentantul firmei Rafael.“ EVZ a dezvăluit că DSM îl suspectează pe Markovits de apartenenţă la spionajul din Israel. Relaţia Markovits - Cazacu e vizată de DSM care a stabilit că negocierile cu Rafael s-au derulat în lipsa celor de la serviciul Import din Romtehnica. „Ulterior, fostul director (Cazacu - n.r.) le-a trasat acestora anumite direcţii de continuare a tratativelor, care vizau în special semnarea cât mai rapidă a contractelor şi acceptarea mai lejeră de către parte română a condiţiilor partenerului israelian.“

FRATELE MELANIEI MEDELEANU

„A trebuit să mă apuc de ceva“

Amman. 2002. La 27 de ani, Marius Medeleanu devine ataşat politic la Ambasada României din capitala Iordaniei. Două mari companii româneşti au interese în Regatul Haşemit: Romtehnica şi Romelectro. Prima este condusă de Aurel Cazacu. „Îl cunosc de când eram la post. Ataşatul se ocupa de primirea delegaţiilor şi atunci l-am întâlnit“, povesteşte Marius Medeleanu.

De atunci, relaţia Cazacu-Medeleanu intră în obiectivul operativ al DSM. Iniţial, le sunt interceptate discuţiile despre prelucrarea de petrol irakian în România, printr-o societate iordaniană (Alrial Investment Group). Urmează intenţia de preluare a societăţii Romelectro- Construct, activă în Orientul Mijlociu. Proiectul cade. Zeflemitor, Medeleanu a declarat pentru EVZ: „Preluarea asta de care vorbeş te raportul este imposibil de realizat. Istoria Romelectro în Iordania are 26 de ani. Ei au făcut mare parte din infrastructura electrică a Regatului“.

Amman. 2006. Medeleanu intră în ultimul an al misiunii iar Cazacu este preşedintele Romarm. Filajul DSM dezvăluie: „Cazacu a continuat tratativele cu numitul Marius Medeleanu (...) pentru privatizarea S.C. Romaero de către un grup de oameni de afaceri din Iordania. În acest sens, cei doi au perfectat deplasarea lui Cazacu Aurel în Iordania în perioada 25- 27.07.2006, pentru stabilirea detaliilor cu partenerii iordanieni“. Diplomatul priveşte, însă, din alt unghi. „Eu nu am fost intermediar. Toate tranzacţiile se discută la nivel de ambasadă.“

Dar ofiţerii pun punctul pe „i“: „Cazacu a fost contactat de Marius Medeleanu care i-a solicitat ca oportunităţile de afaceri pe relaţia Iordania să fie întârziate deoarece nu a finalizat operaţiunile de înfiinţare a unei societăţi comerciale prin care Aurel Cazacu urma să încaseze comisioanele cuvenite în urma finalizării unor afaceri pe relaţia Iordania“.

Medeleanu apare ca legătura între generalul iordanian Ahmad Bataineh şi Aurel Cazacu. „Nu l-am cunoscut pe general. El e şeful KADDB, omologul lui Cazacu. (...) Ca ataşat, nu făceam decât să mă ocup de corespondenţa dintre cele două instituţii, intra în atribuţiile mele. N-am încercat să înfiinţez nicio companie acolo. KADDB avea nevoie de o firmă prin intermediul căreia să deruleze tranzacţiile cu Romarm. Nu ştiu dacă s-a mai finalizat. Eu am plecat în 2006“, adaugă Marius Medeleanu. Iordanienii vroiau avioane MIG româneşti.

Bucureşti. Iulie 2008. În prezent, fostul ataşat politic îşi are biroul într-o clădire de stat de pe Calea Victoriei. Medeleanu este director în Departamentul de relaţii cu mass-media, parlament şi protocol din Ministerul pentru IMM-uri. Două etaje mai jos, Aurel Cazacu coordonează Direcţia pentru producţia de apărare a MEF. „Am rămas în relaţii bune, de prietenie. Cât nu mă implică în chestii cu armament, totul e OK“, spune Marius Medeleanu, care seamănă leit cu sora sa, Melania - vedeta Realitatea TV.

„Când m-am întors în ţară a trebuit să mă apuc de ceva. Aşa că am înfiinţat firma asta - GRAG. Dar nu am avut nicio activitate. Puteţi verifica, nici cont bancar nu avem.“ Medeleanu se referă la firma lui, Global Risk Advisory Group, specializată în lobby şi consultanţă pentru afaceri în Orientul Mijlociu. GRAG are şi o subsidiară, Astra Consulting & Project Logistic, profilată pe informaţ ii şi lobby pentru exportatorii de tehnică militară. Aici, Medeleanu e asociat cu Doru-Eduard Bălan - un ofiţer care a administrat bazele de date ale Ministerului Apărării.

Pe internet, firma lui Medeleanu anunţă că „intenţionează să furnizeze exportatorilor de tehnică de apărare o reţea de contacte în palatele Cotroceni şi Victoria“. Între timp, Marius Medeleanu şi-a schimbat optica: „Am vorbit cu Doru şi i-am spus: «Măi, noi am înfiinţat-o, dar în România lobbyul nu este reglementat. La noi în ţară e echivalent cu traficul de infulenţă!» Şi atunci ne-am oprit“.

Imediat, după ce am părăsit biroul lui din minister, Medeleanu l-a pus la curent pe Aurel Cazacu cu vizita şi întrebările EVZ. El este membru în CA-ul Uzinei Mecanice Bucureşti (filială Romarm).

RAPORT DSM. Soţia lui Marius Medeleanu a fost diplomat în SUA

KADDB

„Umbrela“ iordaniană

KADDB (King Abdullah II Design and Development Bureau) este traderul de armament din Iordania. Omoloaga Romtehnica şi Romarm de la noi, KADDB dezvoltă tehnologii şi produse de apărare urmărind şi limitarea furnizării de echipamente către mediul civil din Orientul Mijlociu. Producţia KADDB ajunge şi la intern, şi la extern. A contribuit - Liviana Rotaru.

Ne puteți urmări și pe Google News