Evenimentul ZileiJustitieRețeaua infractorilor români de la DisneyLand. Micii hoți de buzunare din Craiova care au speriat Parisul: au furat un million de euro în șase luni

Rețeaua infractorilor români de la DisneyLand. Micii hoți de buzunare din Craiova care au speriat Parisul: au furat un million de euro în șase luni

Rețeaua infractorilor români de la DisneyLand. Micii hoți de buzunare din Craiova care au speriat Parisul: au furat un million de euro în șase luni
O amplă anchetă a autorităților române și a celor franceze a scos la iveală o adevărată „școală de hoți”, în care zeci de copii au fost învățați de părinți și rude cum să fure și să cum să cerșească în preajama celui mai mare parc de distracții din capitala Franței

O grupare format din circa 30 de copii din România a reușit să fure, la Paris, bani și bunuri în valoare de aproximativ un million de euro, doar în ultimele șase luni. Autoritățile franceze, șocate de violența și dibăcia micilor infractori din țara noastră, au demarat o anchetă, împreună cu polițiștii și procurorii români de la DIICOT, la capătul căreia au descoperit o rețea bine organizată.


Prin intermediul unui doljean din Filiași, minorii ajungeau în Franța și erau puși să fure și să cerșească în preajma și în interiorul celui mai mare parc de distracții din Europa – DisneyLand. Anchetatorii români au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, cum folosea gruparea de hoți cerșetorii ca paravan pentru furturi, cum își cumpărau copiii bilete pentru a intra în parcul de distrații unde furau tot ce se putea de prin buzunare, genți sau rucsacuri, dar și cum funcționa rețeaua de trafic de persoane către Paris.


FOTO: Unii dintre copiii puși să fure în Franța și-au făcut conturi de Facebook în care și-au postat fotografii sugestiveAncheta care a condus la destructurarea cuibului de hoți de la DisneyLand a fost demarată în septembrie, anul trecut, de procurorii din Meaux, Franța. Anchetatorii francezi au deschis un dosar penal pentru trafic de ființe umane, furt și tăinuire de furt de către o bandă organizată. În urma schimbului de date cu autoritățile române, francezii au aflat că majoritatea membrilor rețelei, dar și copiii implicați în furturi, sunt din județul Dolj. Anchetatorii români au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că minorii erau transportați în Franța de către Adrian Gabriel Ruicu, din orașul Filiași. Majoritatea copiilor erau însoțiți de părinți sau de rude. „Nu se complicau cu copii luați de pe străzi sau pe care nu îi cunoșteau”, ne-a explicat un om al legii.


FOTO: Adrian Gabriel RuicuTrafic pe ruta Craiova – Paris, via Filiași

Pe această filieră, în Franța au ajuns în jur de 30 de copii, cei mai mulți din Craiova. Românii și-au făcut un „centru de comandă” la periferia Parisului, mai exact în departamentul Seine-Saint-Denis. Acolo erau „școliți” de către adulți cum să acționeze și erau planificate „atacurile”. Erau vizate aglomerările urbane și, în special, DisneyLand- ul. Copiii românilor umblau în grupuri de câte doi-trei. Acționau în trenurile de mare viteză care circulă pe teritoriul Franței, denumite TGV, precum și în zone foarte agglomerate – metrou, piețe publice etc. „Furau tot ce puteau: bani, ceasuri, bijuterii”, a explicat anchetatorul român.

Alături de copii, furau și adulții care sustrăgeau aparatură electronică și alte bunuri de preț de prin casele francezilor, multe dintre acestea fiind găsite acasă la hoți, în județul Dolj. Tot în zonele aglomerate erau plasați micii cerșetori. Erau atent supravegheați de un grup de copii-hoți care, atunci când unui trecător i se făcea milă și se apleca să-i dea un ban, ceilalți se îngrămădeau în jurul lui și „șterpeleau” din buzunare sau din genți. Anchetatorii francezi au rămas uimiți de dexteritatea cu care acționau hoții de buzunare din România. Cele mai multe victime au declarat autorităților din capitala Franței că și-au dat seama că au rămas fără bani su bunuri după o perioadă lungă de timp sau când ajungeau acasă.

Șase arestări în România

La capătul anchetei demarate de autoritățile franceze și cele române, marți, au avut loc 14 percheziții: patru în Franța și zece în România. Peste o sută de jandarmi francezi au descins în Le Bourget, în Aulnay-sous-Bois , Pantin și Aubervilliers. În România, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Craiova, polițiștii din Dolj și trei anchetatori francezi, alături de ofițerul de legătură ai Jandarmeriei Franceze la București au percheziționat locuințe din Craiova și Filiași. Șase membri ai rețelei au fost reținuți: Carmen Poenaru, Alin Salin Poenaru, Mugurel Poenaru, Emil Zlotea, Ionuț Daniel Fistogeanu, toți din Craiova, precum și Adrian Gabriel Ruici, din Filiași.

Judecătorul Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Craiova, ne-a declarat că, ieri, magistrații au judecat cererea autorităților franceze de punere în executare a mandatului european de arestare emis pe numele celor șase, care au fost arestați pentru 30 de zile. Trei dintre ei au fost de acord cu extrădarea în Franța, însă ceilalți au decis să conteste măsura.

Surse din rândul anchetatorilor ne-au declarat că, astăzi, un alt grup de patru persoane urmează să fie adus în fața magistraților. Printre aceștia se numără Albert Iamandi și Roxana Gâscă, considerați capi ai rețelei.

Raiul șuților: 7.000 de euro pe zi

La DisneyLand, copiii din România nu se duceau numai la distracție. În jurul parcului erau amplasate grupuri de câte doi trei, alături de cerșetori. Ceilalți, își cumpărau bilet, chiar dacă prețul este destul de piperat – în jur de 70 de euro- și intrau să „buzunărească” în voie. Parcul de distracții era o țintă preferată, ne-au dezvăluit anchetatorii, deoarecea acolo prețurile sunt foarte mari și intră numai oameni cu bani. Micilor hoți din România nu le era greu să se strecoare pe lângă grupurile de turiști și, la finalul unei zile, adunau de prin buzunare și genți cam 7.000 de euro.


Accesează: