Improvizațiile la rețeaua electrică pot provoca decesul, avertizează specialiștii din cadrul companiilor energetice. În primele trei luni ale anului 2024, peste 400 de persoane și-au riscat viața, furând curent electric și gaz, menționează reprezentanții companiei Del Gaz Grid. De altfel, o instalație electrică improvizată a adus moartea unui om din județul Bacău.
Improvizațiile la rețeaua electrică aduc moartea. Sute de români, victime
Conform unui comunicat al companiei mai sus menționate, în primele luni ale anului 2024, 400 de români s-au racordat la energia electrică și la rețeua de gaz în mod ilegal. Improvizațiile, în multe cazuri, provoacă eletrocutarea. Spre exemplu, un bărbat din județul Bacău a mers în vizită acasă la un prieten care avea o improvizație la curentul electric. Din eroare, a atins niște fire electrice. Neatenția i-a fost fatală. A murit, pe loc, electrocutat, a precizat compania Del Gaz, conform Mediafax.
Cantitatea de energie sustrasă în cele 395 de cazuri descoperite anul acesta se ridică la aproximativ 5,9 milioane kWh, cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei, menționează sursa citată.
De altfel, toate companiile care asigură energie electrică și termică au constatat, de-a lungul timpului, că sunt racordări ilegale ceea ce cauzează pierderi de vieți omenești.
Bilanțul „negru” al pompierilor: Sute de persoane victime ale incendiilor cauzate de improvizații la rețeaua electrică
În anii trecuți, onform statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), numai în primele zece luni ale acestui an 581 de persoane au devenit victime ale incendii generate, în mare, parte, de improvizații.
Sursele improvizate de încălzire, alimentate cu gaze naturale racordate la coșuri de fum necurățate sau înfundate, improvizate, construite necorespunzător sau chiar prin folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coșuri sunt printre principalele cauze de producere a incendiilor soldate cu decese, menționează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență(IGSU).
Astfel, pompierii și reprezentanții companiilor care asigură energia electrucă au inițiat mai multe campanii de informare pentru prevenirea unor astfel de tragedii.