O investigație globală dezvăluie o rețea rusă de spălare de bani în valoare de miliarde de dolari. Autoritățile din Marea Britanie și din străinătate susțin că rețeaua rusă a spălat numerar și criptomonede pentru bandele de crimă organizată din vest.
Rețea rusă de spălare de bani în Marea Britanie
Cei care se află în spatele rețelei rusești de spălare a banilor în valoare de un miliard de dolari, folosită de dealeri de droguri, infractori financiari și spioni străini, au fost sancționați și arestați într-o investigație internațională coordonată de Agenția Națională de Criminalitate.
Corpul de aplicare a legii din Regatul Unit, care se ocupă cu infracțiunile grave și organizate, a declarat că acțiunile constituie „cea mai semnificativă operațiune de spălare a banilor” pe care a desfășurat-o în ultimii câțiva ani.
Operațiunea a implicat FBI, Direcția Centrală de Poliție Judiciară a Franței și Garda din Irlanda.
Rețea de interlopi ruși acuzată de vânzare de droguri
Sursele spun că rețelele au spălat bani lichizi și criptomonede pentru bande de criminalitate organizată din Marea Britanie și din întreaga lume; grupuri de hackeri ruși, care extrag plăți de răscumpărare de la corporații după ce le dezactivează rețelele de calculatoare; precum și „elitele rusești care caută să evite sancțiunile”, inclusiv în Marea Britanie.
Agenția Națională de Combatere a Criminalității (NCA) a adăugat că schema avea implicații grave în viața reală, pentru că era direct legată de vânzarea de droguri pe străzile din Regatul Unit.
Au fost confiscate 20 de milioane de lire sterline în numerar și criptomonede
În total, Operațiunea Destabilise a identificat presupusul lider al rețelelor de spălare a banilor și a dus la arestarea a 84 de persoane, precum și la confiscarea a peste 20 de milioane de lire sterline în numerar și criptomonede, a declarat NCA.
Rob Jones, directorul general de operațiuni al NCA, a declarat: «Operațiunea „Destabilise” a expus rețele de spălare a banilor de miliarde de dolari care operau într-un mod anterior necunoscut agențiilor internaționale de aplicare a legii sau autorităților de reglementare.
Pentru prima dată, am reușit să conturăm o legătură între elita rusă, criminalii cibernetici bogați în criptomonede și bandele de droguri de pe străzile din Regatul Unit.
Firul care îi lega, forța combinată a grupurilor de spălare de bani [presupuse] Smart și TGR, a fost invizibil până acum.»
Ekaterina Zhdanova, George Rossi și Elena Chirkinyan, capii rețelei ruse
NCA a declarat că Ekaterina Zhdanova, care a fost sancționată anul trecut de OFAC pentru că ar fi ajutat grupurile de ransomware să primească și să spele fonduri ilicite, a condus Smart. Se spune că a lucrat alături de șeful TGR, George Rossi, a cărui locație este necunoscută coaliției internaționale de aplicare a legii. Locotenentul lui Rossi este Elena Chirkinyan.
De la sfârșitul anului 2022 până în vara anului 2023, rețeaua Smart a fost folosită pentru a finanța operațiuni de spionaj rusești nespecificate, a declarat NCA.
Investigatorii au descoperit și conexiuni cu fonduri transferate în Regatul Unit care proveneau de la rețeaua de televiziune Russia Today (RT). Proprietarul RT fiind sancționat în Regatul Unit.
Schema de spălare de bani a ocolit sistemul bancar
Schema de spălare a banilor a funcționat prin trecerea fondurilor printr-o rețea de alte conturi în monede reale sau virtuale. Infractorii ruși ar schimba milioane în criptomonede, obținute din desfășurarea unei serii de atacuri de tip ransomware, pentru numerar provenit dintr-o gamă de tranzacții ilicite în economiile occidentale, inclusiv din traficul de droguri din Marea Britanie.
Acest lucru le oferea infractorilor ruși valută care putea fi spălată și valoarea returnată lor, conform theguardian.com.
De asemenea, le-a oferit șefilor crimei organizate din vest milioane în criptomonedă, permițându-le să cumpere mari cantități de droguri din America de Sud, ocolind sistemul bancar internațional.
NCA a adăugat: „TGR și Smart și-au coordonat activitatea, membrii grupului TGR primind volume mari de numerar în numele Zhdanovei și facilitând conversia, făcând valoarea echivalentă disponibilă în criptomonedă.
O rețea de curieri de numerar investigată a efectuat predări de numerar în 55 de locații diferite din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Insulele Canalului, pe o perioadă de patru luni. Au făcut acest lucru în numele a cel puțin 22 de grupuri criminale suspectate care operează în Regatul Unit”.
Întrebat dacă acțiunile vor închide rețeaua, sau dacă principalii spălători de bani vor fi pur și simplu înlocuiți, Jones de la NCA a adăugat: „Desigur, există întotdeauna cineva în umbră. Acum înțelegem cu adevărat acest sistem. Pe măsură ce oamenii umplu acest gol, ne vom ocupa de ei.”