Retailerii străini, forțați să plece din Ungaria. Guvernul lui Viktor Orban a impus măsuri tot mai greu de suportat

Viktor Orban. Sursa foto:Dreamstime.com

Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, a cerut ca retailerii străini să fie excluși din țară. În acest context, marile companii din sectorul supermaketurilor și-au exprimat dezacordul față de acțiunile Executivului ungar. Totuși, nu este clar ce pot face în acest sens.

Viktor Orban a crescut numărul de alimente al că­ror preț este plafonat. Acest lucru reprezintă o lovitură pentru retailerii străini care s-au confruntat cu o serie întreagă de măsuri introduse în ultimul an. Guvernul Ungariei a adoptat, în decembrie 2021, o lege care a obligat supermarketurile cu venituri din vânzări de peste 100 de miliarde de forinți, 250 de milioane de euro, să ofere unei organizații de caritate alimentele care expiră în următoarele două zile. Această măsură a fost luată din cauza majorărilor prețurilor din sectorul alimentar din Europa Centrală și de Est.

Ulterior, Executivul ungar a plafonat preţurile la şase produse alimentare de bază. În plus, retaileriii nu au primit niciun fel de compensație. Mai mult decât atât, Budapesta a crescut ratele taxelor pentru marii retaileri de la 2,7% la 4,1%. De asemenea, ouăle şi cartofii au fost adăugaţi, recent, pe lista de pro­duse alimentare cu preţuri plafonate. Este important de precizat că toate companiile care sunt suferă din cauza acestor măsuri sunt străine.

Retailerii își exprimă dezacordul față de măsurile guvernului ungar

În acest context, tot mai mulți retalieri susțin că deciziile venite de la Budapesta vor doar să îi scoată din țară. „Ce se întâmplă este pur şi sim­plu o încercare de scoatere a anumi­tor businessuri de pe piață”, a declarat reprezentantul unuia dintre retailerii afectaţi. De asemenea, el a mai adăugat că hotărârile „contravin principiilor fun­damentale pe care se bazează piaţa comună europeană”.

În același timp, prim-ministrul Ungariei a precizat că măsurile sunt parte ale planului său de înjumătăţire a inflaţiei, care a atins 21,1% în octombrie. Mai mult decât atât, rata inflației este preconizată să ajungă la valoare de 25% până la finalul anului. În plus, Orban face eforturi, încă din 2010, de a aduce sectoare cheie sub control ungar sporit. Aliaţii, partenerii săi şi companiile care au legătură cu aceştia au avut şi au de câştigat.

Unul dintre retailerii care au de suferit este Auchan care deja își vinde operaţiunile locale către un cum­părător maghiar. În cazul celor­lal­te lanţuri, nu este clar ce cale vor urma. „Dacă Ungaria scapă cu măsuri atât de severe, acesta ar putea constitui un model negativ şi pentru alte state UE“, a declarat un retailer, potrivit Mediafax.