Restricțiile Ungariei și interdicțiile Poloniei amplifică fluxul de cereale din Ucraina către România, amenințând piața internă a fermierilor români

Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Creșterea fluxului de cereale din Ucraina spre Romania, în urma restricțiilor Ungariei și interdicțiilor Poloniei, necesită o gestionare adecvată pentru a asigura accesul fermierilor români la export, e de părere Dan Hurduc, fermier şi cultivator de cereale.

Potrivit acestuia, pentru a asigura un viitor sustenabil pentru agricultură, e necesar să se reglementeze piața printr-o acțiune politică și de lobby la nivel european. El a mai menționat că trebuie intensificate controalele la frontieră în privinţa cerealelor din Ucraina care vin spre țara noastră.

Fermierii români trebuie să aibă și el acces la export

„Urgent ar fi că dacă Polonia a interzis sau Ucraina a suspendat exporturile către Polonia, în situaţia aceasta cerealele vor veni mai mult către România. Dacă Ungaria înăspreşte condiţiile de intrare în ţară, Polonia le-a interzis o perioadă, vă daţi seama că doar România a rămas.

Pe lângă fluxurile care veneau, de acum înainte fluxurile să fie mai mari. Ne interesează în primul rând să reglementăm piaţa din nou, ceea ce este o acţiune politică şi de lobby la nivel european pentru viitor pentru că cel mai mult ne interesează viitorul. Paşi concreţi ar fi prima şi prima dată să segregăm fluxurile, să separăm fluxurile ca fermierii români să poată să aibă şi ei acces la export şi aceasta se poate face la nivelul portului şi la nivelul Ministerului Agriculturii şi în discuţii cu reprezentanţii comercianţilor să vedem soluţii concrete că să deblocăm mai repede”, a declarat Dan Hurduc.

Fermierul român a propus ca importurile de cereale să fie monitorizate electronic de la frontieră pentru a avea o trasabilitate mai bună. El a subliniat necesitatea intensificării controalelor pentru a se asigura că importurile sunt conforme cu regulamentele Uniunii Europene, precizând că Ucraina permite utilizarea a 250 de substanțe interzise în UE. Hurduc a criticat, de asemenea, atitudinea ministrului Agriculturii care, în opinia sa, nu a luat măsuri adecvate în acest sens.

„Asta trebuia să facă ministrul în prima etapă. El a preluat din discursul fermierilor, ne plânge pe umeri, dar în realitate el aşteaptă. Ceilalţi miniştri din Ungaria şi Polonia au luat măsuri, dar domnul ministru aşteaptă. Eu nu văd o îmbunătăţire”, a spus fermierul.

Fermierii români riscă să iasă de pe piață din cauza cerealelor ucrainene

Dan Hurduc a fost întrebat când producătorii de cereale din România ar putea ieşi de pe piaţă în cazul în care nu se întâmplă nimic pentru a reglementa situaţia. El a explicat că, dacă nu se iau măsuri, fermierii români nu vor putea să vândă cerealele lor pentru că va exista un flux mare de cereale din Ucraina.

„Cred că în luna septembrie foarte mulţi fermieri şi îndeosebi fermierii mici şi mijlocii care au grad mare de îndatorare şi nu sunt capitalizaţi vor fi primii care vor ieşi din piaţă. Estimez în luna septembrie, nu vor mai începe noul flux pentru că nu vor mai avea cu ce.

Falimentele în agricultură durează destul de mult. Încearcă să se găsească soluţii şi să se găsească finanţări. România poate face între 30 şi 30 şi ceva de milioane de tone la toate culturile. Dacă vine şi Ucraina cu peste 60- 70 de milioane la toate, logistica nu poate suporta aceste cantităţi”, a mai afirmat Dan Hurduc, potrivit News.ro.