Bulgaria pregătește aderarea la moneda euro în 2025. România a ratat toate termenele asumate

Bulgaria pregătește aderarea la moneda euro în 2025. România a ratat toate termenele asumateSursa foto: Dreamstime.com

Dacă până de curând ne consolam cu faptul că nu suntem chiar ultimii din Uniunea Europeană, că țara vecină Bulgaria este în spatele nostru, iată că lucrurile tind să se schimbe. Țara vecină ar putea adera la moneda euro la 1 ianuarie 2025. Aceasta, în ciuda crizelor poltice cu care Bulgaria se confruntă din 2021. Prin comparație, România, mult mai stabilă politic, a ratat toate termenele asumate pentru aderarea la moneda unică europeană.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, estimează că Bulgaria ar putea îndeplini criteriile de la Maastricht și ar putea adera la moneda euro la 1 ianuarie 2025. Dacă se va întâmpla, Bulgaria ar trece înaintea României care a ratat toate termenele asumate până acum, pentru aderarea la euro.

„Data posibilă pentru adoptarea monedei euro în Bulgaria este 1 ianuarie 2025”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

El a dat un interviu pentru postul de televiziune bulgar Nova TV, preluat de Novinite.com.

Oficialul european a declarat că ianuarie 2025 este o dată orientativă, dar că autoritățile de la Sofia trebuie să lucreze pentru că inflația va fi urmărită pentru 12 luni înapoi.

„Aș spune că nu este foarte probabil să îndepliniți acest criteriu mai devreme, astfel încât să introduceți euro înainte de 2025”, a subliniat vicepreședintele CE.

Inflația împiedică Bulgaria să adere la euro acum

Potrivit spuselor sale, în mod tradițional, țările aderă la zona euro la 1 ianuarie. Croația, un alt stat care a aderat la Uniunea Europeană după România, a adoptat moneda euro și a fost acceptată în Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2023. Valdis Dombrovskis a precizat că regulile nu impun o anumită dată, dar din punct de vedere practice, aderarea la începutul anului este mai convenabilă.

Oficialul de la Bruxelles a făcut aceste precizări după ce ministrul interimar de finanțe Rositsa Velkova a afirmat că este posibil ca Bulgaria să intre în zona euro în vara anului viitor. Astfel, ea a precizat că raportul care va oferi informații despre indicatorii economici ai Bulgariei va fi gata în primăvara anului 2024.

„În acest moment, problema este inflația foarte mare. De aceea, s-a renunțat la ianuarie 2024 ca opțiune”, a declarat vicepreședintele CE.

Referendum propus pentru amânarea aderării la euro

Pe de altă parte, adoptarea monedei unice europene nu este pe placul partidelor pro-ruse, din opoziție. Adept al politicii de depărare de Uniunea Europeană și apropiere de Rusia lui Vladimir Putin, partidul pro-rus „Vazrazhdane” (Renașterea) a depus 590.000 de semnături în parlamentul bulgar pentru un referendum privind păstrarea leva.

Legea bulgară prevede că sunt necesare 400.000 de semnături pentru organizarea unui referendum. În prezent este în curs procedura de verificare a semnăturilor și urmează ca Parlamentul Bulgariei să stabilească dacă acest referendum este admisibil. Aderarea la moneda unică europeană este parte a unui tratat internațional pe care Bulgaria l-a semnat la momentul aderării la Uniunea Europeană. Or, legea bulgară stabilește că un referendum privind problemele reglementate în tratatele internaționale poate fi organizat doar înainte de ratificarea acestora

Cu toate acestea, inițiatorii mișcării insistă pentru organizarea acestui scrutin în toamnă și este evident că vor folosi orice refuz în scop propagandistic. Întrebarea propusă este „Sunteți de acord ca leva bulgărească să fie singura monedă oficială din Bulgaria până în 2043?”.

Politicienii pro-ruși vor o apropiere de Rusia lui Putin

Politicienii  pro-ruși merg mai departe, cerând renegocierea tratatului de aderare la UE și apropierea de Rusia lui Vladimir Putin. În acest sens,  folosesc aderarea la euro ca pe o sperietoare pentru cetățenii unei țări aflate de doi ani în criză politică și care au trecut prin multe momente grele din punct de vedere economic.

Același gen de sperietoare menită să-i îndepărteze pe cetățeni de Uniunea Europeană este folosită în mai toate țările foste comuniste, inclusiv în România, de anumite partide, așa zis patriotice. Deși propun depărtarea de UE și de valorile blocului comunitar, aceste formațiuni nu vin cu soluții alternative. Retorica lor, de inspirație nationalist-comunistă, face referire nu la soluții ci la himere care nu au nici o legătură cu realitatea.

„Intrarea în zona euro este o capcană din care nu există cale de ieșire. Distrugerea levei bulgare va duce la distrugerea economiilor cetățenilor bulgari, la devalorizarea veniturilor și va lichida independența financiară a Bulgariei. Vrem ca Bulgaria să fie o țară independentă, să renegociem condițiile de aderare la UE, să păstrăm leva bulgară, să închidem bazele americane din țara noastră. Vrem relații normale cu Rusia și ridicarea sancțiunilor antirusești. Este timpul ca noi, bulgarii, să decidem”, au arătat reprezentanții partidului bulgar pro-rus.

Euro va aduce mai multă stabilitate în Bulgaria

Afirmațiile acestea au fost demontate de presa bulgară care a arătat că nici una nu se susține din punct de vedere faptic. Jurnaliștii bulgari au demonstrat că veniturile bulgarilor nu vor fi afectate după adoptarea euro. Studiile indică faptul că inflația nu va crește, iar economiile nu se vor devaloriza. Dimpotrivă lucrurile se vor stabiliza pe termen lung.

„Intrarea în zona euro nu este o capcană, ci o obligație a Bulgariei conform tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Acest lucru este valabil pentru toate țările membre, doar Danemarca nu are o astfel de obligație. Moneda euro și zona euro nu vor distruge economiile cetățenilor bulgari și nici nu le vor devaloriza veniturile. Toate studiile realizate până în prezent – cele ale Eurostat, ale Academiei Bulgare de Științe și ale Facultății de Economie de la Universitatea din Sofia – arată că niciunul dintre membrii nou intrați în zona euro nu a înregistrat o creștere bruscă a inflației, în majoritatea cazurilor aceasta fiind cuprinsă între 0,3 și 1% peste inflația normală pentru perioada și ciclul respectiv.

Dimpotrivă, în mai multe țări membre se observă deflație pe termen lung. Și în cele din urmă – odată cu intrarea în zona euro, Bulgaria nu va renunța la politica sa financiară independentă, dimpotrivă. Ea va avea acum dreptul de a vota la masa de decizie monetară a BCE de la Frankfurt. În prezent, în condițiile unui consiliu monetar, politica BCE are o transmitere aproape directă către Bulgaria, fără ca Sofia să aibă drept de vot. În prezent, Banca Națională a Bulgariei nu are dreptul la propria politică monetară”, au arătat jurnaliștii publicației Novinite.