Restricții la granița dintre Republica Moldova și România pentru ucraineni
- Maria Dima
- 24 februarie 2024, 09:20
Serviciului de Stat de Frontieră din regiunea Cernăuţi a semnat un ordin prin care cetățenii cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au voie să se apropie de frontiera cu România şi Republica Moldova.
Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi pentru a participa la război, au interdicţia de a se apropia la o distanţă mai mică de cinci kilometri de frontiera cu România şi Republica Moldova, potrivit unui ordin semnat de şeful Serviciului de Stat de Frontieră din regiunea Cernăuţi.
Măsura a fost luată pe fondul creşterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de persoane care încearcă să părăsească ţara, pentru a nu se înrola în armată, potrivit Agerpres.
Potrivit ordinului, este interzisă "intrarea persoanelor pe o fâşie de teren desemnată de-a lungul frontierei de stat, inclusiv în scopuri turistice, recreative, pescuit, cu excepţia: persoanelor care locuiesc sau lucrează permanent sau temporar în hotarele acesteia, cu condiţia să deţină autorizaţia corespunzătoare eliberată de detaşamentul de frontieră; proprietarii de terenuri situate în fâşie, cu condiţia să deţină autorizaţia corespunzătoare eliberată de detaşamentul de frontieră".
Restricții și pentru circulaţia autovehiculelor în zona de graniţă
De asemenea, Poliţia de Frontieră din Cernăuţi a interzis circulaţia autovehiculelor în zona de graniţă, cu excepţia celor care se află în punctele de trecere a frontierei.
Restricţiile sunt valabile pe raza localităţilor de frontieră Selyatynsk, Beregometsk, Krasnoilsk, Chudeysk, Petrovetsk, Suchevensk, Kamianetsk, Hlybtsk , Tereblechansk, Taraşansk, Hertsaivsk, Vancikovetsk, Mamalygivsk, Livenetsk, Kelmeneţk, Sokiryansk, Vaşkovetsk, Cernăuţi, Dnistrovsky, Vyzhnytsky din regiunea Cernăuţi.
Doi ani de război în Ucraina
România rămâne ferm angajată să sprijine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, transamite Guvernul sâmbătă, la doi ani de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe care il califică drept ” un act neprovocat, ilegitim şi ilegal, în contradicţie cu toate principiile Cartei ONU şi normele de drept internaţional”. De asemenea, Executivul de la Bucureşti apreciază determinarea şi rezilienţa demonstrată de Ucraina şi poporul ucrainean şi consideră că întreaga comunitate internaţională are datoria morală şi politică faţă de Ucraina ca toţi cei responsabili de crime de război să fie traşi la răspundere.