Restricții de călătorie în lumea universitară | DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI

Restricții de călătorie în lumea universitară | DISTANȚE, DEMONI, AVENTURI

Vineri, 27 ianuarie 2017, Președintele Donald Trump a semnat Ordinul executiv 13769, prin care se interzicea cetățenilor din șapte țări din Orientul Mijlociu intrarea în Statele Unite.

Pe 30 ianuarie 2017, conducerea Societății Americane de Matematică a dat publicității o declarație prin care toți membrii din Board of Trustees își exprimau „opoziția“ față de Ordinul executiv emis de Președintele Trump.

În respectiva declarație se spunea că „poziția de lider în matematică a țării noastre depinde în mod critic de granițe științifice deschise.“

În numărul din august 2017 al revistei Notices of the American Mathematical Society, o revistă publicată în peste 30.000 de exemplare și care se află în centrul atenției comunității matematice, e publicat un amplu articol care discută implicațiile Ordinului executiv mai sus amintit asupra destinelor unor matematicieni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt prezentate patru biografii ale unor matematicieni iranieni, pentru a da o măsură a impactului Ordinului executiv asupra comunității matematice. Hamed Razavi e un cercetător postdoctoral la Școala Politehnică din Lausanne, Elveția. E cetățean iranian, a absolvit matematica și ingineria mecanică la Universitatea Shiraz, și ulterior și-a obținut doctoratul în matematici aplicate de la Universitatea din Michigan în 2016.

Ar fi călătorit în Statele Unite pentru a participa la conferințe în domeniul roboticii, un domeniu în care el și-a scris teza de doctorat, o teză pentru care a primit premiul Sumner Myers, care se decernează la Universitatea din Michigan pentru cea mai bună teză din anul respectiv. Restricțiile de călătorie îl împiedică acum să participe la întâlnirile academice din SUA. Un alt destin descris de articolul publicat în Notices este al matematicienei Beheshteh Tolouei Rakhshan, originară tot din Iran, care a fost admisă în programul de doctorat în matematici aplicate la Universitatea Purdue începând cu toamna lui 2016. Întrucât a fost diagnosticată cu scleroză multiplă, ea trebuie să evite stresul și tensiunea, care îi pot afecta sănătatea.

Din 2013, Rakhshan e logodită cu un cetățean iranian, care și el plănuia să studieze în SUA. Rakhshan a fost admisă de Purdue, iar logodnicul ei la Georgia State University. Dacă ea a primit viză de student, cu logodnicul ei nu s-a întâmplat la fel, viza i-a fost refuzată. Refuzul a venit înainte de Ordinul executiv al Președintelui Trump. Atunci când materialul pentru Notices se redacta, Rakhshan se gândea serios să părăsească sistemul academic american și să-și continue studiile în altă parte. Implicațiile la nivel personal ale acestor măsuri administrative sunt complexe; e imposibil ca parcurgând un asemenea articol să nu ai o reprezentare a ceea ce poate să însemne o măsură administrativă care nu lucrează cu distincții.