RESPECT şi TRADIŢIE. Ochiul drept al amiralului Nelson, galoanele marinarilor şi bătălia de la Trafalgar
- Mihnea-Petru Pârvu
- 21 iunie 2016, 08:31
Există un element vestimentar comun tutuor marinarilor din lume. Mai puţin francezilor
Ţinuta marinarilor de pretutindeni, fie că sunt militari sau în marina comercială are o multitudine de simboluri. Aşa cum tricoul de marinari, cu dungi orizontale simbolizează valurile mării şi panglicile beretelor simbolizează vânturile există un element vestimentar a cărui simbolistică mai greu poate fi recunoscută de un neofit. Dar dacă unele marine au renunţat la tricoul cu dungi alb-albastre, sau la bereta cu panglici, la un lucru nu vor renunţa niciodată. Şi anume la acea buclă de pe galoanele cusute pe mânecile ofiţerilor. I se spune ochiul lui Nelson şi nu există marină în lume care să nu îl aibă pe uniformele ofiţerilor săi. Până şi ruşii îl au, dar sub forma unei steluţe, cusute deasupra galonului superior. O excepţie este marina franceză. De înţeles, pe undeva, că doar ei i-au scos ochiul marelui amiral englez Horatio Nelson, într-o bătălie navală de lângă Corsica. De atunci, în semn de respect pentru marele navigator, bucla respectivă a fost adăugată pe galoanele tuturor ofiţerilor de marină din toate flotele lumii.
Cum a râmas Nelson Fără ochiul drept
Într-o zi de 29 septembrie, în Norfolk, Anglia, se năştea amiralul englez Horatio Nelson, devenit celebru datorită războaielor purtate împotriva lui Napoleon, şi, în special, datorită bătăliei de la Trafalgar. Nelson a intrat în marina regală britanică la frageda vârstă de 13 ani, iar, datorită ambiţiei şi calităţilor sale, la 20 de ani, a fost avansat la gradul de căpitan. În timpul asediului asupra portului Corsican Calvi din anul 1794, o aşchie de piatră desprinsă dintr-o ghiulea i-a străpuns ochiul drept. Până la sfârşitul vieţii sale, Nelson a refuzat să poarte acea panglică neagră care să-i mascheze orbita goală, preferând un ochi de sticlă. Un an mai târziu, când debarca de pe vasul Theseus, Nelson a fost întâmpinat de o salvă de mitraliere care i-a smuls antebraţul drept din încheietura cotului. Ulterior a rămas şi fără o parte din dantură. A fost un conducător exemplar cu o personalitate puternică. Curajul său a fost la limita nebuniei, iar pasiunea vieții sale a fost riscul.
Învingător la Trafalgar, dar ucis de un lunetist francez
Numeroasele victorii aduse în slujba Marinei Regale Britanice au făcut din Nelson un idol pentru cadrele militare și populația britanică. În programul de televiziune de la BBC 100 Greatest Britons din 2002, Nelson a fost clasat pe locul nouă, dintre cei mai mari britanici din toate timpurile. Amiralul Nelson a fost ucis în bătălia de la Trafalgar, la 21 octombrie 1805, fiind doborât de glonţul unui lunetist, după ce obţinuse o victorie zdrobitoare asupra flotei franco-spaniole.