Sistemele home cinema invadeaza vilele si gradinile americanilor.
Vremea cinematografului in aer liber parea sa fi apus demult, odata cu diversificarea ofertei posturilor de televiziune si perfectionarea aparaturii audio-video.
Cu toate acestea, in ultimii cativa ani, pe piata americana a avut loc o explozie a cererilor pentru sisteme de televiziune care se pot instala in aer liber, releva „New York Times”. Cei care au dat tonul acestei noi mode sunt, evident, milionarii. Cu cat vila este mai scumpa, cu atat mai multe vor fi sistemele audio-video instalate in jurul sau.
Un exemplu este multimilionarul Bill Williams din orasul Naples, in Florida. Burlac inrait si mare cinefil, Williams (51 ani) are in baie un televizor cu plasma, cu ecran antiaburire, si o sala de proiectie cu un ecran cu diagonala de 2,8 m. Barul din gradina este dotat si el cu un televizor cu diagonala de 1 m.
Toate acestea nu i-au fost insa suficiente milionarului, care si-a instalat recent, langa piscina, un urias ecran gonflabil, cu diagonala de 4,8 metri. La finala Super Bowl, invitatii lui Williams au putut urmari meciul tolaniti pe sezlonguri sau direct din piscina.
Era doar o solutie temporara, pentru ca imensul ecran strica panorama. Contra unei bagatele de 30.000 de dolari, o firma din Florida a proiectat un arbore fals in gradina, din care cade un ecran de mari dimensiuni.
Difuzoarele sunt si ele ascunse in trunchiul copacului. Nu doar cei foarte bogati isi permit astfel de echipamente. „Cinematograful de gradina e la mare moda, mai ales odata cu dezvoltarea aparaturii care rezista la intemperii si este special conceputa pentru a fi lasata in aer liber”, spune Maureen Jenson, editor al revistei „Home Theater”.
Pentru toate buzunarele Compania SunBrite a lansat luna aceasta pe piata un televizor cu diagonala de 106 cm, care poate functiona fara probleme la temperaturi cuprinse intre -40 grade C si 500 grade C. Noul televizor costa „doar” 5.000 de dolari. Aparatele cele mai perfectionate rezista la ploaie si au ecranele prevazute cu sisteme de protectie contra reflexiei solare si anticeata. Exista si ecrane din gama ieftina, care costa in jur de 1.000 de dolari.
Cei care tin mult la estetica si au bani suficienti pot opta pentru un televizor cu cristale lichide ingropat in pamant si protejat de un adapost din beton contra umiditatii solului. Un astfel de sistem costa insa 50.000 de dolari, plus alti 20.000 de dolari pentru un proiector care „cade” din acoperis la o simpla apasare pe buton.
INGENIOS Minunatii tehnice in decor natural Intr-o prima etapa, cea mai mare problema au reprezentat-o boxele prea mari, care deranjau vecinii. Specialistii au venit cu solutia unor sisteme audio compuse din multe difuzoare mici raspandite pe toata proprietatea, in jurul piscinei, printre copaci sau chiar pe terenul de golf.
Difuzoarele sunt „deghizate” in ghivece de flori ori pietre decorative, astfel incat sa nu strice cadrul natural. Exista posibilitatea tehnica de a instala difuzoare inclusiv in peretii piscinei. O solutie si mai ieftina este invitarea vecinilor la un film si un gratar pe marginea piscinei, scrie „New York Times”.