Fostul preşedinte francez a fost găsit vinovat de fraudă şi abuz de putere, fapte ce datează din anii '90, când era primar al Parisului, şi a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare.
Jacques Chirac este primul fost şef de stat francez condamnat de o instanţă judecătorească după al doilea război mondial. Atunci, mareşalul Philippe Petain, liderul regimului Vichy din timpul războiului, fusese declarat vinovat de colaborare cu naziştii. BBC relatează că această condamnare constituie o surpriză pentru opinia publică franceză, pentru că procuratura anunţase că nu poate dovedi faptul că Chirac era la curent cu faptele incriminate în acest dosar. Acuzaţiile s-au referit la abuz de încredere, utilizarea frauduloasă a fondurilor publice şi trafic de influenţă. Se consideră nevinovat "Este mulţumit că cel puţin tribunalul recunoaşte că nu a existat niciun câştig personal", a afirmat avocatul lui Chirac, Jean Veil, pentru postul de radio RTL. "Jaques Chirac a dorit de la început să-şi asume ce era în dosar. A spus: dacă cineva din această afacere trebuie să fie condamnat, acela nu pot fi decât eu şi nu colaboratorii mei'', a precizat avocatul, fără a preciza dacă fostul şef de stat va face recurs. Jacques Chirac a fost primar al Parisului între 1977-1995, înainte de a deveni preşedinte. Chirac (79 de ani) a beneficiat de imunitate în faţa legii în timpul celor 12 ani, cât a îndeplinit funcţia de preşedinte al ţării, între 1995-2007. A fost acuzat, alături de alte nouă persoane, că a folosit banii publici pentru a plăti oameni care lucrau, de fapt, pentru partidul său, Adunarea pentru Republică, actuala Uniune pentru o Mişcare Populară. A negat mereu că ar fi greşit cu ceva, atât din punct de vedere legal, cât şi moral. Fostul premier francez Alain Juppe, actual ministru de Externe, a fost condamnat, în decembrie 2004, la 14 luni de închisoare cu suspendare, pentru rolul său în această afacere. "Jacques Chirac a încălcat regula privind integritatea morală cerută de funcţia publică, în detrimentul interesului opiniei publice pariziene", a spus judecătorul Dominique Pauthe.
Fostul lider francez nu a fost prezent la proces, dar fiica sa adoptivă, Anh Dao Traxel, a sosit la tribunal pentru a auzi verdictul. Vizibil emoţionată, la ieşirea din sala de judecată, ea a exclamat: "mult, mult prea aspră pentru el această pedeapsă".
Medicii fostului preşedinte spun că acesta suferă de probleme neurologice ireversibile, care-i provoacă pierderi de memorie. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/I8YqnWWbqfM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Justiţie tardivă Reacţiile la vestea condamnării ex-preşedintelui n-au întârziat să apară. În timp ce preşedintele în funcţie, Nicolas Sarkozy, nu a dorit să comenteze decizia justiţiei, premierul Francois Fillon a declarat că sentinţa vine mult prea târziu, la aproape 20 de ani de la producerea faptelor respective. "Este o decizie care, după părerea mea, nu va schimba relaţia personală care există între francezi şi Jacques Chirac", a mai spus el. "Justiţia a funcţionat şi trebuie să funcţioneze şi mai departe, pentru a nu se instala un sentiment de impunitate", a declarat François Hollande, candidat socialist la prezidenţiale. A remarcat şi el în târzierea cu care vine acest ver dict, în raport cu faptele, "ceea ce reînvie problema statutului juridic al şefului statului". Rivalul său la alegerile din 2002, fostul lider al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, l-a numit pe Chirac "un delincvent", iar Eva Joly, candidat la prezidenţiale al Partidului Europa Ecologistă - Verzii a cerut, pe Twitter, ca Chirac să demisioneze din Consiliul Constituţional, în care e membru în calitate de fost preşedinte. 2,2 milioane de euro urmează să primească primăria Parisului, ca despăgubire, din partea Uniunii pentru o Mişcare Populară şi a lui Jacques Chirac