Opoziţia îi ţine în şah pe democraţi şi solicită schimbări importante pe agenda administraţiei de la Washington în schimbul votului pentru majorarea cheltuielilor publice.
Un consens la care s-a ajuns vineri noapte în Congresul american, în ultimul moment, a înlăturat deocamdată perspectiva unui blocaj la nivelul serviciilor guvernamentale din lipsă de fonduri, dar opoziţia republicană avertizează că lupta politică pentru viitorul buget federal abia acum începe.
Acordul pe care democraţii cu greu l-au smuls prevede reduceri bugetare de 38,5 miliarde de dolari în raport cu nivelul cheltuielilor curente, principala revendicare a republicanilor. Consensul mai permite finanţarea administraţiei pentru restul exerciţiului bugetar al anului 2011, adică până la 30 septembrie. În lipsa acordului de vineri noapte, aproape 800.000 de angajaţi din sistemul public ar fi fost trimişi acasă din lipsă de bani.
Democraţii s-au grăbit, la fel ca şi republicanii, să revendice o victorie politică în urma acordului de acum trei zile. Republicanii au avertizat însă că votul lor pentru extinderea actualului plafon de îndatorare al administraţiei, în valoare de 14,2 trilioane de dolari, va fi condiţionat de acceptul puterii democrate de a reduce şi mai mult cheltuielile publice în cursul viitorului an fiscal. Opoziţia a mai dat de înţeles că va cere, în plus, schimbări importante ale politicilor guvernamentale privind asigurările medicale, protecţia mediului şi avortul.
Dezbaterea asupra extinderii plafonului de îndatorare, ceea ce ar permite administraţiei democrate să împrumute şi să cheltuiască mai mulţi bani, este programată să înceapă în mai, scrie cotidianul "New York Times".
Austeritatea republicană
Lupta pe bugetul federal s-ar putea deschide încă de săptămâna aceasta, când Camera Reprezentanţilor, unde republicanii sunt majoritari, va vota proiectul de buget al opoziţiei pentru următorul an fiscal. Pentru următorii zece ani, de exemplu, republicanii proiectează o reducere a cheltuielilor bugetare de 6 trilioane de dolari, care ar fi obţinută parţial prin eliminarea multor programe de asistenţă socială sau subvenţii, potrivit ziarului "Washington Post".
Anticipata încleştare politică privind reducerea cheltuielilor publice între republicani şi democraţi l-a determinat pe secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, să înceapă din timp lobby-ul pentru a se asigura că va dispune de resurse financiare şi după jumătatea lunii mai, când actualul plafon de îndatorare ar putea fi atins. El s-a întâlnit în particular cu lideri democraţi şi republicani pentru a-i avertiza care ar fi consecinţele situaţiei în care guvernul federal nu va mai putea împrumuta şi cheltui bani peste limita deja atinsă.
La rândul său, preşedintele Barack Obama a avut mai multe întâlniri cu liderul Senatului, democratul Harry Reid, şi cel al majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, John Boehner.
Responsabilitate comună
Experţii financiari subliniază însă că volumul ridicat al datoriei publice din prezent este consecinţa şi a unor politici adoptate în timpul precedentei administraţii republicane. Din cele 14,2 trilioane, 3,2 trilioane de dolari sunt costurile războaielor din Irak şi Afganistan, alături de efectele reducerilor de taxe adoptate de administraţia Bush. Analiştii politici anticipează o nouă concesie din partea democraţilor, în condiţiile în care republicanii, sub presiunea membrilor susţinuţi de mişcarea conservatoare Tea Party, nu dau semne că vor renunţa la revendicările lor.
Acceptarea de către democraţi a reducerii cheltuielilor bugetare cu 38,5 miliarde pentru următoarele şase luni echivalează cu plata unei răscumpărări către un grup de terorişti care deţin ostatici. Odată răscumpărarea achitată, nu ai nicio garanţie că infractorii nu îţi vor cere bani din nou, au mai explicat analiştii. "Unele reduceri vor fi dureroase. Dar trebuie să trăim în limita mijloacelor pe care le avem." BARACK OBAMA, preşedintele Statelor Unite