Sforile lui Vladimir Putin. Republica Moldova a ajuns din comunism în ologarhie

Sforile lui Vladimir Putin. Republica Moldova a ajuns din comunism în ologarhie

Președinte moldovean Igor Dodon „are de întors datorii la doi „creditori” concomitent – Vladimir Putin și Vladimir Plahotniuc

Comentatorii continuă să avanseze prognoze şi scenarii post-electorale, notează Europa Liberă. Jurnalistul Vitalie Călugăreanu scrie într-un editorial pe cotidianul.md că Igor Dodon „are de întors datorii la doi „creditori” concomitent – Putin și Plahotniuc… Dar Dodon își poate onora angajamentul doar față de unul din cei doi „creditori” și se pare că a ales să-l țepuiască pe Putin”. Nici un argument de genul „e dovadă de maturitate politică” nu va fi în măsură să amortizeze efectele acestei proaste decizii a unii cununii cu democraţii. Votanții PSRM deja trăiesc sentimentul trădării, crede jurnalistul. „După ce va mușca din mărul otrăvit, întins de Plahotniuc, pe Dodon îl așteaptă soarta celorlalți „parteneri” devorați de liderul PDM. Dodon va fi anihilat politic, partidul îi va fi distrus, iar Rusia nu mizează pe cadavre politice – își va găsi o altă miză în Moldova”. Singura soluție onorabilă a socialiştilor ar fi pachetul anti-oligarhic propus de Blocul ACUM, mai notează Vitalie Călugăreanu.

Politologului Dions Cenușă nu i se pare o simplă coincidența vizita de lucru a preşedintelui Igor Dodon şi a liderei PSRM, Zinaida Greceanîi la Moscova. Aceste vizite au loc înainte ca socialiștii să se pună de acord cu unitățile din teritoriu privind acţiunile post electorale, observă analistul, citat de unimedia.info. „Se pare ca Igor Dodon ar vrea acceptul Moscovei pentru o coaliție dintre democrați si socialiști. Sau președintele folosește întâlnirile cu oficialii ruși ca să calmeze spiritele în rândurile socialiștilor şi să-i influențeze pe cei din teritoriu sa dea lumină verde negocierilor directe cu PDM”, afirmă Dionis Cenuşă.

Declaraţia şefului statului Igor Dodon că anticipatele ar fi cel mai posibil scenariu e o încercare de a pregăti opinia publică de o coaliție între socialiști și democrați, consideră analistul politic Igor Boțan. „Şi democrații, și socialiștii au interesul să transmită mesaje alarmante opiniei publice, pentru că atunci când această coaliție va avea loc, lumea să răsufle cu ușurință că, în sfârșit, avem Guvern, avem majoritate”, afirmă Boțan, citat de TV8.md. Comentatorul Roman Mihăieș e de părere că o alianță între PDM și PSRM devine tot mai puțin probabilă pentru că Moscova s-ar opune. „Știindu-se atitudinea ostilă a Kremlinului față de liderul PD, în acest context, eu nu exclud, totuși, că varianta de alegeri anticipate este una care prinde contur tot mai mult”, crede Mihăieș. „Partidele „ACUM” și PSRM au de ales între două variante: fie merg pe alegeri în condițiile lui Plahotniuc, fie ei își impun și schimbă regulile de joc care trebuie să fie cu totul altele, să avem alegeri libere și corecte”, afirmă comentatorul Victor Ciobanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vocedirectorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, consideră cel mai probabil scenariu cel al alegerile parlamentare anticipate. „S-ar mai înscrie în ultimă instanță și un Guvern dintre PDM și PSRM, dar aceasta, la moment, nu este pe ordinea de zi”, crede Victor Juc citat de agenţia de presă IPN.

Activistul civic Andrei Donică exclude însă un eventual scrutin anticipat. El crede că dacă Blocul ACUM se va așeza la o masă de negocieri cu socialiștii, vor fi discreditați. „Nu cred că astăzi Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon pot să facă o alianță ca să-l dea jos de la guvernare pe Vladimir Plahotniuc”, consideră Andrei Donică, citat de IPN.

Președintele Asociației Unirea ODIP, Vlad Bilețchi, crede că formarea unei alianțe într-un format democratic și firesc este imposibilă. „Cei de la Blocul ACUM sunt fermi pe poziție, dar există riscul ca și prin rândurile lor să existe oameni care să fie șantajați și cumpărați de PDM. Consider că o bună parte dintre socialiști sunt vulnerabili, au dosare penale care sunt pe rol sau urmează să fie puse în clipa în care vor avea mișcări care nu corespund cu viziunile lui Vladimir Plahotniuc și a PDM”, afirmă Vlad Bilețchi.

Dacă alegerile parlamentare s-ar repeta în condiții mai bine puse la punct, aceleaşi forțe politice ar ajunge în Parlament, poate cu mici schimbări pe podiumul de onoare, crede publicistul Mircea V. Ciobanu, citat de IPN. „Voința populară a fost exprimată, ea a creat un rezultat neclar și în continuare calitățile de politician vor conta foarte mult, iar asta înseamnă discuții în culise, negocieri, convorbiri secrete, tot ceea ce face parte din arsenalul unei politici mai puțin democratice, care nu este în văzul tuturor, dar fără de care nu avem politică și scenă politică”, crede analistul Corneliu Ciurea.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase,  consideră că pachetul de iniţiative legislative de „deoligarhizare” a statului, propus de Blocul ACUM, este unul populist şi irealist, care nu poate fi votat de niciun Parlament. „Sunt fantasmagorii, sunt fabulaţii emanate de persoane care nu au elementara experienţă parlamentară şi administrativă”, spune Tănase citat de adevarul.md. El precizează că Parlamentul nu poate demite şefii de instituţii, inclusiv de la Procuratură şi CEC, despre care vorbesc cei din Blocul ACUM în „pachetul de deoligarhizare”, pentru că nu ar permite legislaţia.

Redactorul portalului ava. Md, Vitali Andrievschi analizează rezultatele primului tur al prezidențialilor din Ucraina şi deduce câteva lecţii de însuţit pentru R. Moldova. prima lecţie ar fi că opoziţia şi puterea se află în aceeaşi barcă chiar dacă cele două tabere vâslesc în direcţii diferite. O altă observaţie e că geopolitica încetează să mai joace un rol semnificativ. „Oamenii nu aşteaptă schimbări de la Mosocva, Bruxelles sau Washington. Ei aşteaptă schimbări de la guvernarea ţării.” retorica anti-rusă e mai curând un minus, decât plus. „Poporul dă puterea politicienilor, dar tot poporul o poate lua, despre asta politicienii trebuie să ţină minte mereu”, mai notează Vitali Andrievschi.

La zece ani de la protestele din aprilie 2009 directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, observă că R. Moldova a ajuns din „comunism” în oligarhie. „Dacă, în aprilie 2009, am fi întrebat tinerii din stradă cum văd ei Moldova peste 10 ani, cu siguranță ar fi spus că o văd diferită de ceea de atunci, dar și de ceea ce este azi. Ba chiar unii s-ar fi jurat că Moldova nu va ajunge acolo unde e astăzi”, remarcă jurnalista. „Ieșiți din „comunism”, trecuți prin „socialism” și „democrație” și ajunși în oligarhie. Mai săraci și mai bogați. Mai săraci de niște miliarde de lei, mai săraci de niște zeci de mii de co-naționali care au emigrat. Mai bogați? Doar în impunitate și în corupție. Și, cu siguranță, mai bogați în lecții. Iar noile coaliții de la guvernare, probabil, vor întruni din nou foști actori ai maltratărilor din 7 aprilie și vor guverna. Atât cât va răbda poporul. Așa cum va alege poporul”, concluzionează Alina Radu.