Republica Moldova va cere UE perioade de tranziție pentru două domenii
- Iuliu Vlădescu
- 26 iunie 2024, 08:23
Republica Moldova va cere Uniunii Europene perioade de tranziție pentru două domenii critice pentru țară, anume agricultura și protecția mediului, a anunțat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, după deschiderea oficială a negocierilor.
Ea a adăugat însă că o decizie în această privință va fi luată după finalizarea procesului de screening.
Aderarea Republicii Moldova a intrat în linie dreaptă
Declarația a venit în contextul în care, marți, a avut loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova - Uniunea Europeană, eveniment care a reprezentat începutul negocierilor de aderare la UE.
Șeful delegației Republicii Moldova, premierul Dorin Recean, a prezentat Poziția de negociere a Republicii Moldova, documentul care prevede, printre alte, aderarea la UE până în 2030, obiectiv stabilit anterior de președinta Maia Sandu, precum și posibila solicitare a unor perioade de tranziție pentru agricultură și mediu înconjurător.
Gherasimov despre Poziția de negociere a Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a explicat ce conține Poziția de negociere a Republicii Moldova și ce urmează în acest proces.
„Pe parcursul ultimelor luni, colegii din cadrul Guvernului au lucrat la elaborarea unui document – așa-numita Poziție de negociere, care de fapt este un document care oglindește Cadrul de negociere. Este un document prin care Republica Moldova își asumă acele principii oferite de către statele membre pentru a purcede oficial în procesul de negociere”, a spus Gherasimov.
„Am reiterat angajamentul nostru față de valorile Uniunii Europene. Am reiterat obiectivul nostru de a deveni stat membru al Uniunii Europene, cu drepturi depline, până în 2030. Și la fel am reiterat acele sectoare unde urmează probabil să solicităm perioade tranzitorii în așa fel ca Republica Moldova să fie pe deplin pregătită de aderare la Uniunea Europeană, la fel de competitivă și să poată să contribuie la bunăstarea întregului continent european”, a adăugat vicepremiera pentru Integrare Europeană.
Agricultura și protecția mediului, domenii critice
„Agricultura este un domeniu unde cel mai probabil vom solicita perioade de tranziție. Mediul înconjurător este un alt sector, la fel, unde cel mai probabil vom solicita perioade tranzitorii. Însă ne va fi foarte clar care sunt acele sectoare doar după ce finalizăm procesul de screening bilateral. Pentru că procesul de screening bilateral va fi acea radiografie cât de bine stăm la unele capitole și câte de prostăm stăm la altele”, a mai explicat oficiala din Republica Moldova.
„Acest exercițiu ne va permite să știm exact ce reușim să facem pentru a fi pregătiți pe intern de aderare, până în 2030. Și ceea ce nu vom reuși să facem până în 2030. Ceea ce nu vom reuși să facem până în 2030, în mod excepțional, poate fi solicitat ca perioadă de tranziție de la Uniunea Europeană”, a încheiat Cristina Gherasimov.