Republica Moldova. Un procent mare din deșeurile solide pot fi transformate în energie - Studiu
- Nicolae Comănescu
- 5 iunie 2024, 09:10
Republica Moldova. Un procent semnificativ, de peste 65% din deșeurile menajere solide generate în municipiile Chișinău și Bălți pot fi transformate în energie. Asta relevă un studiu ce a fost realizat cu suportul USAID, prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA) privind perspectivele Republicii Moldova de valorificare a energiei din deșeuri.
Studiu în Republica Moldova, legat de deșeurile solide
Cercetarea respectivă a permis determinarea compoziției și puterei calorice a deșeurilor în cele două municipii.
Ministerului Energiei, Carolina Novac, a fost prezentă la lansarea acestui studiu și a vorbit despre importanța acestuia în contextul unor posibile soluții pentru deșeurile nereciclabile.
„Este o oportunitate enormă pentru noi să avem o claritate ca să cunoaștem ce potențial avem și ce tehnologii putem aplica pentru utilizarea acestor deșeuri nereciclabile. Avem obiective clare de decarbonizare, de a atinge zero emisii nete de carbon către 2050, avem obiective către 2030, de energie și de climă. În condițiile în care nu dispunem de resurse fosile, tehnologiile de producere a energiei din deșeuri ar putea veni cu o valoare adăugată netă pentru economia noastră și pentru sistemul energetic”, a spus Carolina Novac la deschiderea evenimentului.
Ce mai arată cercetarea
Cercetarea mai relevă, de asemenea că valoarea energetică medie anuală a fluxurilor de deșeurilor municipale solide, variază de la 4473 kcal/kg s.u. în Bălți, până la 4498 kcal/kg s.u. în Chișinău, iar din analiza potențialului de producere a energiei reiese că în Chișinău ar fi posibilă utilizarea unei instalații de generare a energiei electrice cu capacitatea de 46 MW, în timp ce pentru Bălți cu capacitatea de 12 MW.
Rezultatele studiului arată că în fluxul deșeurilor menajere solide din Republica Moldova, cota deșeurilor biodegradabile, precum resturile alimentare, hârtia, cartonul, materialele textile, pielea, deșeurile fitotehnice și lemnoase, reprezintă circa 64.7%, ceea ce presupune un potențial major pentru Republica Moldova în vederea obținerii energiei electrice și termice din deșeuri.
Republica Moldova și-a asumat drept obiectiv să mărească producția de energie electrică din surse regenerabile de la 6% la 30%, iar utilizarea noilor tehnologii de producere a energiei din deșeuri ar putea contribui la aceste scopuri bine definite, conform gazetadechisinau.md.