Republica Moldova în drum spre UE. Ce urmează, concret, pentru Guvern și cetățeni

Republica Moldova în drum spre UE. Ce urmează, concret, pentru Guvern și cetățeni Republica Moldova / Sursa foto: presedinte.md

Republica Moldova în drum spre UE. Ce urmează, concret, pentru Guvern și cetățeni. Toate explicațiile necesare pentru a înțelege acest proces au fost oferite de ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE) este doar primul pas dintr-un proces lung și sofisticat. Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a explicat, la emisiunea „Доброго вечора, ми з України” („Bună seara, suntem din Ucraina”), ce urmează pentru guvernele și cetățenii celor două țări.

Ce înseamnă negocierile cu UE

Întrebat ce se schimbă după deschiderea negocierilor, față de perioada în care Republica Moldova și Ucraina aveau statutul de țări candidate, Mažeiks a explicat că „va fi o concretizare a etapelor necesare pentru Republica Moldova și Ucraina. Statul de țară candidată vine printr-o decizie politică. Înseamnă a corespunde cu criteriile de la Copenhaga. E important că s-a recunoscut că ambele țări corespund cu aceste criterii”.

„Când se va ajunge la etapa de negocieri se vor discuta lucruri concrete, exacte, de la gospodărirea piscicolă la politica externă. Se va face inventarierea legislației și practicii din Republica Moldova pentru a se vedea dacă aceasta corespunde cu legislația Uniunii Europene. Acesta este procesul de screening. După care va avea loc procesul de negociere pentru punerea în acord a legislației moldovenești cu cea europeană”, a adăugat ambasadorul UE la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News
JĀNIS MAŽEIKS

E important că s-a recunoscut că ambele țări corespund cu aceste criterii, spune Jānis Mažeiks / sursa foto: eeas.europa.eu

Corupția, una dintre piedicile cele mai importante

Jānis Mažeiks a adăugat că, în prezent, corupția este una din cele mai mari piedici în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. El a adăugat că această problemă nu poate fi rezolvată rapid și că sunt esențiale eforturi continue din partea autorităților din cele două state.

„Cred că una dintre probleme sunt resursele umane. E una dintre problemele Republicii Moldova. A doua este gestionarea problemelor pe termen lung. Noi știm că acestea nu se rezolvă într-un an sau doi. Pentru a lupta cu corupția e nevoie de mai mult timp. Este important ca instituțiile să-și continue activitatea. Dar fundația a fost deja pusă”.

Cooperarea și dialogul permanent cu UE, soluția pentru probleme

Ambasadorul UE a atras atenția că procesul de integrare nu este doar unul tehnic, ci și un angajament profund față de valorile europene și democrație.

Acest drum necesită eforturi continue din partea Republicii Moldova și sprijin solid din partea Uniunii Europene, a mai precizat Mažeiks . El s-a declarat însă încrezător că toate problemele se pot rezolva prin cooperare și dialog permanent.

„Ceea ce ține de decizia în privința Ucrainei și Moldovei, vom vedem în funcție de direcția care va fi luată după alegerile prezidențiale și parlamentare. Acum, am văzut că Moldova, într-un timp record, a evoluat pe calea sa de aderare la UE. S-au investit multe resurse pentru a grăbi procesul. Acest lucru a ajutat Moldova pentru începerea negocierilor”.