Republica Moldova trece la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie, ceasurile vor fi date cu o oră înapoi. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Anunțul a fost făcut miercuri de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința Guvernului.
Ajustarea orei poate contribui la economii de energie electrică
Daniel Vodă a remarcat că telefoanele și alte dispozitive vor face automat această actualizare.
„Pe lângă faptul că ne vom bucura de dimineți mai luminoase, există și alte beneficii ale acestei practici, pe care o anunțăm de fiecare dată în mod centralizat. Vorbim, desigur, despre reducerea consumului de energie. Ajustarea orei poate contribui la economii de energie electrică. Acest lucru se întâmplă deoarece necesitatea de iluminat artificial în orele de dimineață va fi redusă”, a remarcat Daniel Vodă.
„De asemenea, având mai multă lumină dimineața, oamenii se simt mai energici și mai productivi. Acest lucru poate îmbunătăți eficiența atât la locul de muncă, cât și în activitățile zilnice. Un alt factor pozitiv este securitatea sporită. Mai multă lumină naturală în primele ore ale zilei poate îmbunătăți siguranța rutieră și a pietonilor. Astfel, va fi redus riscul accidentelor”, a subliniat Daniel Vodă.
De asemenea, un factor esențial este sincronizarea cu alte țări. Adoptarea orei de iarnă poate facilita comunicarea și comerțul internațional, prin asigurarea unei mai bune armonizări a programelor între statele care urmează aceeași practică.
Cum ne putem adapta mai ușor la schimbarea orei
Specialiștii în medicină și psihologie susțin că trecerea la ora de vară poate influența starea de sănătate și de spirit a multor persoane. În special este vorba de persoanele care suferă de maladii cronice.
Potrivit acestora, în zilele ce vor determina tranziția de la ora de vară la cea de iarnă, sunt recomandate mai multă odihnă și alimentație adecvată. Bolnavii cronici trebuie să fie cât mai atenți cu tratamentele permanente pe care le urmează și să se străduiască să nu facă întreruperi.
În Republica Moldova schimbarea orei are loc de două ori pe an. În ultima duminică din martie trecem la ora de vară, iar în ultima duminică din octombrie, adică duminica aceasta, revenim la ora de iarnă. Țara a recurs la trecerea la ora de iarnă din anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală cu scopul de a reduce iluminatul artificial.
Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă are loc în 70 de țări cu respectarea diferenței de fus orar.