Republica Moldova, sub amenințarea incendiilor de vegetație. Avertismentul autorităților

Republica Moldova, sub amenințarea incendiilor de vegetație. Avertismentul autorităților sursa: Facebook

Republica Moldova. Pericolul incendiilor de vegetație există, în această perioadă a anului, și în Basarabia. Temperaturile foarte ridicate și lipsa precipitațiilor creează un context ce poate fi periculos. Despre această amenințare au vorbit, populației, reprezentanții pompierilor, care au transmis mai multe sfaturi utile, legate de prevenție.

Oficialii Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) au avertizat cetățenii în legătură cu riscul izbucnirii focarelor de aprindere a vegetației uscate.

Pericol de incendii de vegetație în Republica Moldova

Înperioada caniculară, cu umiditate redusă și vânt, cetățenii trebuie să respecte regulile antiincendiare pentru a evita declanșarea incendiilor de vegetație. Din cauza situației meteorologice, orice scânteie poate provoca incendii pe suprafețe mari, cu pagube semnificative pentru sectorul locativ și cel agricol, au transmis specialiștii.

Masina pompieri

Mașina pompieri Sursa foto. ISUBIF

Populația a fost sfătuită să se abțină de la utilizarea focului în vecinătatea lanurilor de grâne, a zonelor forestiere, dar și a locurilor de agrement. Și asta pentru a reduce factorii ce ar duce la izbucnirea incendiilor pe arii extinse. Pe de altă parte, cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer cu scopul de a curăța terenurile agricole și gospodăriile.

Sfaturi transmise de pompieri pentru populație

Reprezentanții IGSU au mai transmis că persoanele majore ar trebui să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul, pentru evitarea producerii incendiilor și altor situații excepționale.

În perioada secerișului, oficialii de la IGSU avertizează lucrătorii care activează în sectorul agricol că e necesar să se țină cont de regulile antiincendii.

Conform pompierilor, la lucrările de recoltare este viabilă numai tehnica care a fost supusă testării și corespunde cerințelor tehnice stabilite. În același context, procesul de recoltare trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 hectare, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fâșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale, conform zdg.md.