Republica Moldova va semna astăzi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care a fost parafat la sfârşitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic, de la Vilnius.
UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzută iniţial pentru sfârşitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, şi al eventualelor represalii din partea Rusiei.
Astfel, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina urmează să semneze astăzi la Bruxelles acordurile de asociere, în timp ce Rusia a anunţat că va introduce „măsuri de protecţie” împotriva celor trei republici foste sovietice dacă se va dovedi că noul lor statut va afecta economia rusă.
„Vorbim despre asocierea politică și economică cu cea mai importantă Uniune de state de după cel de-al doilea război mondial. Uniunea Europeană s-a format, de-a lungul ultimelor decenii, după principiile clasice ale democrației, ca o alternativă modernă pentru imperiile din trecut, din care am făcut parte și noi. Deosebirea esențială între imperii și actuala ordine din Europa este că în Uniunea Europeană în prim-plan se află omul și bunăstarea sa” a declarat aseară, într-o intervenție televizată, președintele moldovean Nicolae Timofti, citat de Unimedia.
Uniunea Europeană este în prezent principala destinație a exporturilor moldovenești, iar Acordul de Liber Schimb va face produsele moldovenești mai competitive. Producătorii autohtoni vor avea acces la o piață imensă de 500 de milioane de consumatori cu mare putere de cumpărare, cu condiția să respecte standardele europene de calitate, a mai explicat liderul de la Chișinău.
Vor urma noi investiţii și îmbunătăţirea mediului de afaceri, iar imediat după semnarea documentului Uniunea Europeană îşi va deschide piaţa pentru o serie de produse moldovenești, cum ar fi legumele şi fructele, a conchis acesta, adăugând că l-a delegat pe premierul Iurie Leancă să semneze acordul astăzi, la Bruxelles.
De cealaltă parte, Moscova consideră că acordurile de asociere şi de liber schimb pe care Republica Moldova, Ucraina şi Georgia le vor semna vineri cu UE vor afecta economia rusă şi, din această cauză, insistă asupra unor consultări cu Bruxellesul pe această temă, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de RIA Novosti.
''Apreciem că încheierea acordurilor de asociere şi de liber schimb cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia poate aduce prejudicii economiei ruse ca urmare a ruperii cooperării şi a limitării relaţiilor comerciale şi economice cu vecinii noştri'', se arată în comunicatul menţionat.