Securitatea energetică, calea rapidă către Uniunea Europeană pentru Republica Moldova

Securitatea energetică, calea rapidă către Uniunea Europeană pentru Republica MoldovaUniunea Europeană. Sursa foto: arhivă EVZ

Republica Moldova desfășoară demersuri pentru a obține acceptarea în Uniunea Europeană, iar diplomatul polonez Artur Lorkowski consideră că atingerea unui nivel mai înalt de securitate energetică accelerează acest proces.

„Cu cât mai înalt este gradul de securitate energetică, cu atât mai repede se apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană”, a fost declarat lui Artur Lorkowski, directorul Secretariatului Comunității Energetice.

Securitatea energetică, calea ce deschide porțiile UE pentru Republica Moldova

Acesta a avut o întâlnire cu membrii Comisiei economice, buget și finanțe, ai Comisiei de mediu, climă și tranziție verde, precum și ai Comisiei de politică externă și integrare europeană.

În timpul ședinței, au fost subliniate avansurile înregistrate de Republica Moldova în sectorul energetic, inclusiv liberalizarea domeniului gazelor naturale.

„Anul trecut, Republica Moldova a înregistrat progrese în stabilizarea securității energetice, iar acest lucru deschide noi oportunități pentru reformele în domeniu”, a punctat directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkowski.

Germania a redus importurile de gaze. Ce se va întâmpla în acest an

Gaze naturale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Moldova se va concentra anul acesta pe eficiența energetică

Totodată, liderul Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a adus în discuție agenda de reforme planificate în ceea ce privește securitatea energetică, ce urmează să fie pusă în aplicare în perioada imediat următoare.

În 2024, o să ne concentrăm pe tot ceea ce înseamnă eficiența energetică, ca să consolidăm, de exemplu, Fondul pentru eficiență energetică, să promovăm politici de cogenerare, să reducem influența sursei de gaze naturale și să avem mai multă cogenerare, așa cum este și în țările europene”, a menționat deputatul Radu Marian.

Pe parcursul conversațiilor, șeful Secretariatului Comunității Energetice a reiterat disponibilitatea de a furniza sprijin continuu pentru Republica Moldova în eforturile sale pentru consolidarea securității energetice, potrivit sinteza.org.

Referendum privind aderarea Republicii Moldova în UE

Președinta Maia Sandu a avut o întâlnire săptămâna trecută cu un grup format din jurnaliști, experți din societatea civilă și formatori de opinie.

Aceștia au acceptat invitația la o discuție despre referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Republica Moldova se află la o etapă crucială când țările Uniunii Europene au votat pentru a începe negocierile de aderare a țării noastre la blocul comunitar. Acum este rândul cetățenilor noștri să se pronunțe că asta vor – să mergem înainte, să construim o țară cu adevărat europeană, unde domină pacea, stabilitatea și bunăstarea”, a spus șefa statului.

Maia Sandu

Maia Sandu. Sursa foto: gov.md

Aceasta a fost prima întâlnire dintr-o serie de consultări programate pentru perioada viitoare.

În discuțiile ulterioare, vor fi implicați reprezentanți din comunitățile locale, mediul privat, societatea civilă, formatori de opinie, jurnaliști, persoane din diverse sectoare ale economiei și vieții socio-culturale, precum și reprezentanți ai partidelor politice.