În Republica Moldova este în plină desfășurare Digital Summit 2024, cel mai mare eveniment la care participă pasionați de tehnologii, oameni de afaceri, autorități publice și alte comunități care promovează progresul digital al Moldovei.
Pe platforma evenimentului au fost semnate importante acorduri de colaborare internațională, s-au format parteneriate noi și au fost anunțate noi produse și decizii cruciale pentru viitorul digital al Basarabiei.
Digitalizare masivă în viitorul apropiat, în Republica Moldova
Pe platforma summitului au fost prezentate mai multe inovații, precum EVO. Este vorba despre aplicația care schimbă modul de accesare a serviciilor publice și relația cetățeanului cu statul. Sau Mia pentru afaceri - o soluție care facilitează tranzacțiile rapide și sigure - acceptarea plăților prin QR sau prin intermediul unui click.
„Ne dorim să dezvoltăm instrumente utile, atât pentru oameni, cât și pentru afaceri. În curând vom oferi posibilitatea transferurilor „Me2Me” - între conturile aceleiași persoane fizice. Aceasta va permite să transferați banii de la banca A la banca B, dacă serviciile pe care le prestează nu sunt potrivite pentru dumneavoastră. Pentru afaceri, de asemenea, vor fi create instrumente noi - un QR code care poate fi achitat în orice aplicație financiară, un QR code unic pentru toată țara, în toate magazinele. Acesta va putea fi utilizat în parcuri, muzee chiar și în piața centrală. Va fi comod pentru diferite tipuri de business”, a spus Vadim Jeleascov, șef al Departamentului Fintech la Banca Națională a Moldovei.
Carte de identitate digitală
De asemenea, a mai fost prezentată și cartea de identitate digitală – un pas esențial spre o societate 100% digitală.
„Din martie anul viitor, agenția va veni cu un nou document național de identitate, care va trece printr-o transformare după toate rigorile europene. Va fi, în primul rând, un document de călătorie, ceea ce nu există acum. În spațiul intracomunitar se circulă cu actele de identitate, pentru noi aceasta va fi cartea de identitate.
A doua cea mai importantă schimbare va fi că pe acest act de identitate va fi stocată și semnătura electronică a cetățeanului. Dacă astăzi avem circa 200 de mii de persoane care dețin o semnătură electronică, noi sperăm să venim în ajutorul guvernului, țării și cetățenilor ei de acasă sau din diasporă, ca să ajungem în cel puțin în doi ani, doi ani și jumătate la cel puțin un milion de persoane care dețin semnătura electronică. Cartea de identitate va fi obținută prin aceeași procedură care este acum”, a precizat Mircea Eșanu, directorul Agenției Servicii Publice, conform agora.md.