Evenimentul Zilei > International > Republica Moldova. RRNATO USATÎI, primarul din Bălți, REȚINUT pe aeroportul din Chișinău. Se întorcea de la Moscova. Vlad Filat, transeferat la Penitenciarul 13
Republica Moldova. RRNATO USATÎI, primarul din Bălți, REȚINUT pe aeroportul din Chișinău. Se întorcea de la Moscova. Vlad Filat, transeferat la Penitenciarul 13

Republica Moldova. RRNATO USATÎI, primarul din Bălți, REȚINUT pe aeroportul din Chișinău. Se întorcea de la Moscova. Vlad Filat, transeferat la Penitenciarul 13

Procuratura Generală din Republica Moldova s-a autosesizat şi a început urmărirea penală în cazul difuzării înregistrării convorbirilor dintre Ilan Shor şi Vlad Filat, dar şi a afirmaţiilor lui Renato Usatîi despre interceptarea convorbirilor unor demnitari şi politicieni. Liderul Partidului Nostru a fost reținut de către ofițeri ai Servicului Intern de Informații și Securitate, la Aeroport. Usatîi se întorcea dintr-o călătorie de la Moscova, când a fost întâmpinat la ieșirea din terminalul VIP de către un grup de ofițeri ai SIS-ului, care i-au prezentat un document ce prevedea „aducerea forțată a persoanei” la Procuratură. Acesta nu a opus rezistență, însă un grup de susținători ai acestuia au încercat să blocheze mașina.

Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi, a declarat, într-o emisiune de televiziune că are înregistrări şi cu discuţiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Renato Usatîi este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chişinău. Formaţiunile proruse Partidul Socialiştilor, condus de Igor Dodon, şi Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ, a preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate.

Liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru plecase marţi în Rusia după ce Procuratura Generală anunţase iniţierea cercetării penale în cazul său. Renato Usatîi a publicat online înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat, arestat pentru corupţie, şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile pentru a arăta că aceştia sunt complici.

Imediat după reţinere, agenţi de pază şi simpatizanţii lui Usatîi au blocat vehiculele autorităţilor şi au izbucnit scurte îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine. Renato Usatîi a fost dus la Procuratura Generală din Republica Moldova.

„O porcărie. O întreagă subdiviziune SIS să vină să îl aducă forțat. Am un singur document din care aș putea să reies prin care e aducerea forțată. Ea se face de obicei de către un polițist de sector, nu de către o armată întreagă de oameni. Putea să vină un polițist, un ofițer de poliție, numai nu așa”, a declarat avocatul Ana Ursachi. 

Întrebată dacă ar fi vorba de dosarul legat de interceptările publicate săptămâna aceasta, avocata a declarat că este sigură că e vorba de acest dosar. 

Vlad Filat a fost dus la penitenciarul nr. 13 din Chișinău

După ce Curtea de Apel a anunțat că Vlad Filat rămâne 30 de zile în arest, politicianul a fost transferat la Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Informația a fost confirmată de către ofițerul de presa al CNA, Angela Starinschi.

 

 

 
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: