În Republica Moldova va ajunge, în perioada următoare, motorina pe care România a anunțat, anul trecut, că o oferă. Carburantul este vital pentru fermierii care au protestat în ultima vreme.
Republica Moldova va primi motorina pe care a România a promis anul trecut, că o va acorda. Este vorba despre o donație de patru mii de tone de motorină agricultorii din Basarabia. Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat, miercuri, decizia de a aloca surse financiare de recepționare a ajutorului de peste Prut. Este vorba de un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului destinat Agenției Rezerve Materiale a MAI, pentru cheltuieli care vizează serviciile de broker vamal, de recepționare, de evaluare a cantității și a calității, de depozitare, păstrare, descărcare, încărcare și eliberare a motorinei.
Vine motorina pe care România a promis-o pentru Republica Moldova
„Astfel ne propunem ca în cel mai scurt timp această motorină să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova și să fie distribuită beneficiarilor”. A fost anunțul pe care -a făcut, astăzi, ministrul de Interne, Adrian Efros.
Banii respectivi vor fi cheltuiți și pentru serviciile de transbordare a vagoanelor-cisterne cu motorină în punctul feroviar de trecere a frontierei de stat și de lucrări de manevrare a acestora pe calea ferată a Republicii Moldova până la punctul de destinație, precum și pentru lucrările de descărcare a motorinei din vagoanele-cisterne și pomparea ei în rezervorul de primire.
De asemenea, și în anul 2022 România a oferit Republicii Moldova aproximativ 155.000 de litri de motorină, peste 150.000 de litri de benzină și cinci mii de tone de păcură. Iar în 2021, Bucureștiul a donat șase mii de tone de motorină pentru agricultorii afectați de secetă.
Fermierii au protestat pentru că aveau nevoie de combustibil
Anul trecut, fermierii care protestau de luni în șir la Chișinău cer Guvernului motorina românească pe care executivul le-a promis-o. Asociația Forța Fermierilor a cerut Guvernului să ofere lămuriri cu privire la motorina din România pe care a promis-o.
sociația a reamintit că, încă din noiembrie 2022, președintele Maia Sandu a cerut României să ofere ajutor umanitar sub formă de motorină fermierilor moldoveni.
„Trei luni mai târziu, Guvernul nostru a transmis un apel oficial colegilor români, iar după protestele fermierilor din iunie 2023, Ministerul Agriculturii a susținut ideea distribuirii motorinei românești printre producătorii agricoli care au suferit de secetă în 2022.
A urmat elaborarea reglementărilor privind modul de distribuire, după care la 30 septembrie, peste 1.500 de micro și mici fermieri au depus cereri la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură.
Pe 13 noiembrie, AIPA a întocmit o listă corespunzătoare și volumul necesar de motorină”, spuneau autorii documentului,