Expertul politic Ion Tăbârță este de părere că perspectivele pentru următorul an sunt mai mult decât complicate, mai ales în contextul invaziei ruse. Acesta a făcut câteva analize în acest context și precizat care ar putea fi provocările pentru Republica Moldova în 2023. Acesta a mai afirmat că în planul politicii interne guvernații ar trebui să-și schimbe retorica, întrucât nu va mai fi tolerată de cetățenii moldoveni mult timp.
Potrivit analistului politic Ion Tăbîrță, anul 2022 a fost mai degrabă dominat de factorul extern, care a influențat în mod serios politica internă a Republicii Moldova. Războiul din Ucraina a fost evenimentul de cea mai mare amploare pe continentul european din ultimii peste 70 de ani. Republica Moldova fiind un stat proxim războiului, simte din plin toate consecințele negative ale acestuia, începând de la criza refugiaților, ruperea lanțurilor economico-comerciale tradiționale, continuând cu alte aspecte ce țin de politica energetică. Aceasta a provocat mari probleme guvernării. Nivelul de trai a scăzut, iar inflația a atins cote record, aproape 40% la finele anului.
Cu toate acestea, anul 2022 a adus și anumite oportunități Republicii Moldova, și anume Uniunea Europeană și-a revizuit paradigma extinderii UE. Moldova, alături de Ucraina și Georgia au obținut perspectiva europeană, o perspectivă care până în vara acestui an nimeni, niciodată, nu o acorda Republicii Moldova. De aici, noi oportunități pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar deja desigur în funcție de modul cum țara va îndeplini cele nouă condiționalități pentru a începe procesul de aderare și cum va merge procesul de negociere, dacă el va fi lansat în 2023.
Anul 2022 a mai fost inedit prin faptul că nu a fost nici un proces electoral general
Tot în 2022 s-a văzut că reformele interne, în special reforma justiției și combaterii corupției, primează. Guvernarea nu a reușit, din păcate, să găsească cum să dinamizeze reforma în domeniul justiției. Dimpotrivă, a avut loc contraatacul forțelor oligarhice, în frunte cu Partidul Șor care a încercat prin orice mijloace să destabilizeze situația social politică din Moldova pentru a provoca căderea actualului guvern pro-european de la Chișinău.
Anul 2022 a mai fost inedit prin faptul că nu a fost nici un proces electoral general, ca în 2023 Moldova să intre într-o serie de exerciții electorale care vor trasa perspectivele politice. În 2023 vor avea loc alegerile locale generale, în 2024 – alegeri prezidențiale, ca ulterior în 2025 să culmineze cu alegerile parlamentare, care o să reseteze structura Parlamentului.
Până la urmă, conchide Ion Tăbîrță, anul 2022 a fost un an complicat, dar se poate de spus că Republica Moldova a rezistat, guvernarea în linii mari a ținut situația sub control, chiar dacă au fost anumite probleme, scrie Radiochișinău.