Iranul, vizat de sancţiuni internaţionale din cauza programului său nuclear, a transferat sub pavilionul Republicii Moldova şi al altor state mai multe petroliere ale sale, conform unei publicaţii din Malta, preluată de presa de la Tel Aviv şi Chişinău.
Aproximativ 75 de nave petroliere iraniene au fost înregistrate în porturi din Tanzania, Tuvalu, Sierra Leone, Bolivia şi Republica Moldova. Cel puţin opt petroliere iraniene au fost plasate sub pavilionul Republicii Moldova, iar ca port de înmatriculare a fost trecut portul Giurgiuleşti de la Dunăre, relatează Agerpres.
În ultimul timp, scria recent publicaţia rusă Vedomosti, o mare parte din petrolierele iraniene au dispărut brusc din oceane. Recent, navele au reapărut, dar sunt de nerecunoscut: corpuri revopsite, denumiri noi la bord, iar pe catarge au arborate pavilioane noi. Evident, ca porturi de înmatriculare figurează complet alte oraşe. Embargou pentru Iran La 1 iulie, a intrat în vigoare un embargo al Uniunii Europene la importurile de petrol din Iran. Conform acordului, aprobat la sfârşitul lunii ianuarie 2012, de la 1 iulie este complet interzis importul de ţiţei brut iranian pe teritoriul statelor membre ale UE. De asemenea, companiilor europene le-a fost interzis să asigure aprovizionarea cu petrol iranian.
Compania petrolieră iraniană, privatizată în anul 2000, susţine că acţiunile sale sunt legale, deoarece aceasta nu este proprietatea guvernului de la Teheran, potrivit mass-media moldovene. În 2008, ea şi-a transferat navele petroliere sub pavilioanele Maltei şi Ciprului, după ce SUA incluseseră pe lista neagră flota comercială iraniană.