Republica Moldova trimite militari în Liban

Republica Moldova trimite militari în Liban Militari Republica Moldova / sursa: Ministerul Apărării / Telegram

Republica Moldova trimite un contingent de militari din Armata Națională în Liban, ca trupe de menținere a păcii.

Un grup de militari din Republica Moldova va participa, alături de trupe din întreaga lume, la misiunea de menținere a păcii din Liban.

Republica Moldova trimite militari în Liban

Astfel, contingentul UNIFIL-2 al Armatei Naționale a fost detașat miercuri în misiune de menținere a păcii, în Forța Interimară a Națiunilor Unite din Liban (UNIFIL).

Ceremonia de rămas bun a militarilor care vor pleca în Liban s-a desfășurat la Tabăra Militară 142. La eveniment a participat ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, ambasadorul Italiei la Chișinău, Lorenzo Tomassoni, coordonatorul rezident ONU în Republica Moldova, Simon Springett, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp,  reprezentanții Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului în domeniul securității naționale din Parlamentul României, atașați militari, precum și rudele militarilor.

Ne puteți urmări și pe Google News
Liban

Tensiuni în Liban. Sursa foto: Twitter

Ce fac militarii din Republica Moldova în Liban

Contingentul UNIFIL-2 al Armatei Naționale a Republicii Moldova este format din 33 de militari profesioniști, printre care trei femei. Aceștia vor avea de executat misiuni de securitate și pază a obiectivelor strategice și de patrulare a zonei de responsabilitate.

Decizia de detașare în operația UNIFIL a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în noiembrie 2021, potrivit IPN.

Alți militari din Republica Moldova se antrenează în România

Reamintim că un alt grup de militari ai Armatei Naționale din Republica Moldova participă la activități de instruire alături de colegii lor de breaslă, din România. Este vorba despre soldați din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată „Podul Înalt”. Instruirea are loc până pe data de 26 ianuarie, la Centrul Secundar de Instruire pentru luptă de la Smîrdan, după cum a anunțat Ministerul Apărării de la Chișinău într-un comunicat.

Activitățile de instruire și executarea tragerilor de luptă la nivel de companie au ca scop asigurarea interoperabilității între forțele participante, îmbunătățirea procesului de coordonare, precum și consolidarea parteneriatului dintre acestea.

Antrenamentele se desfășoară în conformitate cu Planul de activitate externă al Armatei Naționale pentru anul 2024, au mai afirmat oficialii de la Ministerul Apărării din Basarabia, conform radiomoldova.md.