Republica Moldova, legături tot mai strânse cu NATO și în domeniul energiei

Sursa: Arhhiva EVZ

Republica Moldova și NATO își îndreaptă atenția și către un sector vital, cel al energiei. O zonă vitală, care este asaltată de amenințări cibernetice și hibride, venite din Rusia.

Specialiștii din Basarabia s-a aflat față în față cu cei ai Alianței și au discutat pe această temă complexă și extrem de importantă. Conform reprezentanților Ministerului Energiei, discuțiile s-au axat pe prezentarea lacunelor identificate și propunerilor de modificare/adaptare a politicilor pentru a spori reziliența sectorului energetic critic al țării noastre, din perspectiva securității cibernetice și a riscurilor hibride.

Republica Moldova, cooperare cu NATO și în sectorul Energiei. Măsuri pentru a răspunde atacurilor cibernetice și războiului hibrid venit din Rusia

De asemenea, la invitația Ministerului de resort, la eveniment au participat entitățile cheie în ceea ce privește asigurarea securității statului, inclusiv din perspectiva securității cibernetice și informaționale, precum Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția pentru Securitate Cibernetică.

Trebuie să ne întâlnim, să colaborăm și să creștem conștientizarea cu privire la reziliența sectorului energetic și riscurile cu care ne confruntăm.

NATO. Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova este deschisă pentru orice sprijin din partea partenerilor internaționali, care ne pot ajuta în dezvoltarea capacităților în acest domeniu”, a afirmat Cristina Pereteatcu, secretar de stat.

Basarabia, tot mai pregătită

Liderul Secțiunii de Securitate Climatică și Energetică în cadrul Diviziei de Inovație, Hibrid și Cibernetică NATO, Samu Paukkunen, a spus, din nou, că Alianța va continua să sprijine Republica Moldova în vederea consolidării rezilienței energetice.

„Raportul Echipei de Suport Consultativ pentru Reziliență NATO din anul trecut și Exercițiul de Mese Rotunde oferă baze solide pentru continuarea dialogului și sprijinului practic în consolidarea rezilienței energetice a Republicii Moldova.

Aceste eforturi vor ajuta Moldova să fie pregătită și să facă față eventualelor riscuri sau provocărilor actuale, dar și să fie pregătită pe viitor pentru provocările emergente de securitate”, a precizat oficialul, conform agrobiznes.md.