Evenimentul Zilei > International > REPUBLICA MOLDOVA. Iurie Leancă vrea o colaborare a pro-europenilor cu COMUNIȘTII
REPUBLICA MOLDOVA. Iurie Leancă vrea o colaborare a pro-europenilor cu COMUNIȘTII

REPUBLICA MOLDOVA. Iurie Leancă vrea o colaborare a pro-europenilor cu COMUNIȘTII

Premierul în exercițiu, Iurie Leancă, s-a pronunțat pentru o colaborare între partidele proeuropene - care au intrat în Legislativ, după alegerile din 30 noiembrie, în Republica Moldova - și Partidul Comuniștilor, al lui Vladimir Voronin.

Într-=o declarație făcută, ieri, la un post de televiziune, citată de Agerpres, leancă a declarat că Partidul Comuniștilor a devenit mai puțin radical, prin faptul că a eliminat din rândurile sale tot felul de elemente extremiste.

"Am înțeles că ei (comuniștii) sunt pentru cursul european, deci putem găsi formule, putem găsi obiective de colaborare pentru a avea o conlucrare parlamentară", a adăugat el.

Liderul democraților moldoveni, Marian Lupu, declarase anterior că dialogul cu Partidul Comunist este necesar pentru a consolida societatea și a asigura unitatea ei după alegerile parlamentare.

În același timp, liberalii au dat de înțeles că sunt de acord să colaboreze cu deputații comuniști, dar nu și să formeze o coaliție cu ei.

La rândul lor, comuniștii lui Voronin au decis să conlucreze cu Partidul Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal (PL), însă resping ideea unei alianțe de guvernare.

Astfel, Republica Moldova ar putea să intre în 2015 fără o coaliție de guvernământ, își exprimă temerea unii experți de la Chișinău.

Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal (PL) vor deține împreună 55 de mandate în noul legislativ (101 locuri), un număr suficient pentru formarea unei majorități parlamentare în vederea votării unui guvern, dar insuficient pentru a vota președintele sau pentru a modifica sau schimba Constituția.

Negocierile privind formarea unei coaliții de guvernare sunt în impas, titrează Jurnal.md. Potrivit prim-vicepreședintelui Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, negocierile nu s-au desfășurat de o săptămână și nu se știe sigur când acestea ar putea avea loc, conform publicației menționate.

Totuși, "nu este vorba de un blocaj, doar că discuțiile nu au mai continuat', asigură Dorin Chirtoacă, exprimându-și speranța în formarea unei coaliții de guvernare până la Anul Nou.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: