Republica Moldova își consolidează securitatea energetică. Acord fundamental cu România

Republica Moldova își consolidează securitatea energetică. Acord fundamental cu RomâniaSursa: arhivă EVZ

Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro pentru co-finanțarea liniei electrice aeriene 400 kV Bălți-Suceava. Suportul este inclus în cea de-a doua fază a proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.

Acordul de grant a fost semnat joi de prim-ministrul Dorin Recean, șefa oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, și directorul general interimar al „Moldelectrica”, Sergiu Aparatu.

Suportul acordat de BERD reprezintă o cofinanțare de 20% a proiectului liniei electrice aeriene 400 kV Bălți-Suceava. De asemenea, mijloacele financiare vor fi utilizate pentru reabilitarea rețelei electrice de transport naționale, prin înlocuirea echipamentului învechit.

„Guvernul face pași activi și strategici, care ne-au dezlegat de șantaj și dependență”

Șeful Executivului a accentuat importanța accesului la piețele europene de energie. De asemenea, Dorin Recean a menționat că sprijinul din partea UE va ajuta Republica Moldova să evite șantajul energetic din partea Federației Ruse.

„Astăzi avem lumină și căldură, datorită partenerilor noștri. De patru ani, Guvernul face pași activi și strategici, care ne-au dezlegat de șantaj și dependență. Acest acord adițional presupune mijloace financiare gratuite pentru a construi linii de interconectare cu România. Acest lucru va permite efectuarea livrărilor de energie electrică, independent, de pe piața europeană. Acțiunea ne va ajuta să ne asigurăm că nu mai putem fi șantajați”, a declarat Dorin Recean.

Evenimentul de semnare a Acordului

Evenimentul de semnare a Acordului. Sursa foto: www.facebook.com/GuvernulRepubliciiMoldova

La rândul său, șefa oficiului BERD în Republica Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, a menționat că asistența Băncii Europene va fortifica eforturile Guvernului de diversificare a resurselor energetice. „Este un proiect care va ajuta Republica Moldova să construiască un sistem sigur și fiabil de alimentare cu energie electrică”, a subliniat oficialul.

Linia electrică va interconecta municipiile Bălți și Suceava

Proiectul presupune construcția unei linii electrice aeriene pentru transportul energiei electrice cu tensiunea de 400 kV. Aceasta va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava din România. La fel, va fi realizată reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV.

Potrivit autorităților, implementarea acestui proiect va permite creșterea securității energetice a Republicii Moldova. În special, este vorba de regiunea de nord, care este una dintre cele mai vulnerabile. La fel, se urmărește dezvoltarea economiei, întrucât vor fi oferite servicii de alimentare cu energie electrică în condiții fiabile. Un alt rezultat scontat este majorarea gradului de flexibilitate a sistemului electroenergetic. Acest lucru va permite integrarea unor capacități suplimentare de generare a energiei regenerabile cu regim de funcționare intermitent.

Energie electrică

Energie electrică. Sursa foto: Pixabay

Proiectul investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene. Acest lucru prin sporirea gradului de interconectare cu rețeaua europeană ENTSO-E. Prin urmare, va crește eficiența sectorului energetic național și va crea noi oportunități pentru dezvoltarea surselor de energie, inclusiv surse regenerabile.

Valoarea totală a proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, aflat la cea de-a doua fază, este de 77 milioane de euro. BERD și Banca Europeană de Investiții au contribuit, anterior, cu 30,8 milioane de euro fiecare pentru realizarea acestuia până în decembrie 2027.

Linia Bălți-Suceava este a doua dintre cele trei linii electrice de 400 kV care urmează a fi construite pentru consolidarea interconectării cu sistemul energetic continental european al ENTSO-E. Este vorba despre Linia electrică Vulcănești-Chișinău, care va fi finalizată în 2025, Linia Bălți-Suceava, estimată a fi finalizată în 2027, și Linia electrică Strășeni-Gutinaș, planificată pentru finalizare în jurul anului 2030.