Republica Moldova înregistrează progrese în lupta împotriva corupției, dar rămâne în fața unor provocări majore

Republica Moldova înregistrează progrese în lupta împotriva corupției, dar rămâne în fața unor provocări majoreSursa foto: noi.md

Republica Moldova s-a clasat pe locul 78 din 180 de țări în clasamentul Indicelui Percepției Corupției 2024 (IPC). Țara a înregistrat un scor de 43 de puncte, comparativ cu 42 de puncte și locul 80 în 2023. Potrivit raportului, la nivel global, nivelul acestui fenomen rămâne alarmant de înalt, iar eforturile de reducere a acestuia slăbesc.

Comparativ cu raportul anterior, când ocupa locul 80, în 2024 Republica Moldova a urcat pe locul 78, obținând un scor de 43 de puncte, fiind astfel în aceeași zonă de clasament cu țări precum Bulgaria și China.

Sursa foto: Transparency International

România, are un scor de 46 de puncte, dar rămâne a fi considerată printre cele mai corupte țări din UE, în vreme ce Ucraina se află mai jos, la un scor de 35 de puncte. În ciuda invaziei rusești, Kievul, remarcă Transparency International, a făcut pași în independența justiției și urmărirea penală a cazurilor de corupție la nivel înalt.

În rândul statelor din Parteneriatul Estic, Republica Moldova rămâne în urma Georgiei (53 de puncte), care a înregistrat un declin democratic și s-a ales cu procesul de aderare la UE suspendat și Armenia (47 de puncte), care se află la polul opus și caută să înceapă acest proces.

Progrese în procesul de aderare la Uniunea Europeană, dar corupția rămâne o problemă persistentă

În raport se remarcă faptul că anul trecut, Republica Moldova a deschis oficial negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, iar în acest context, lupta contra corupției și consolidarea sistemului de justiție au căpătat o importanță aparte. Chiar și așa, notează autorii, eforturile autorităților în aceste două domenii nu se potrivesc cu așteptările cetățenilor.

Sursa foto: Radio Chișinău

Recomandările Transparency International pentru evitarea „loialității politice” în lupta anticorupție

Raportul Transparency International notează că deși au fost adoptate mai multe legi relevante pentru combaterea corupției și consolidarea justiției, nu toate au fost justificate și consolidate suficient. Ei au dat exemplu legea care a revizuit sancțiunile pentru manifestările de corupție.

”Progresele înregistrate sunt esențiale pentru consolidarea statului de drept în Republica Moldova, iar poziționarea țării printre primele trei state cu cele mai semnificative schimbări reflectă angajamentul continuu al autorităților în combaterea corupției. Vom continua să acționăm cu fermitate și responsabilitate pentru a asigura înfăptuirea justiției și pentru a sprijini procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, se menționează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Clasamentul IPC 2023 cuprinde 180 ţări şi teritorii, indicele fiind calculat în baza a 13 surse externe (cercetări/studii ale unor organizaţii notorii, inclusiv 7 cercetări – pentru Republica Moldova). Acest studiu complex reflectă nivelul corupţiei din sectorul public, perceput de către experţi şi oameni de afaceri, fiind calculat la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.