Republica Moldova, încă un pas spre UE: semnarea Acordului de Asociere

Republica Moldova, încă un pas spre UE: semnarea Acordului de Asociere

La doar șapte luni după parafare, Chișinăul a semnat documentul care îi deschide calea spre piața unică economică, dar și spre reforme vitale procesului de integrare.

Republica Moldova, Georgia și Ucraina au semnat ieri Acordul de Asociere cu UE, marcând o etapă crucială în eforturile de apropiere de blocul comunitar. Pentru cele trei semnatare, toate foste republici sovietice, momentul de ieri deschide concret calea spre aprofundarea legăturilor politice şi economice cu UE, cu o perspectivă pe termen lung de asociere politică şi integrare economică. Totodată, acordurile de asociere au scopul de a aprofunda relațiile politice și economice dintre UE și țările semnatare și de a integra treptat aceste state în piața internă a UE - cea mai mare piață unică din lume, cu peste 500 de milioane de consumatori.

Începutul reformelor

„Cred cu tărie că vom merge înainte și nu înapoi. Integrarea europeană ne va face mai puternici” a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, cel care și-a pus semnătura pe acord. „Șansa noastră de a face pasul spre lumea civilizată se leagă de această construcție de state”, a reacționat și Nicolae Timofti, șeful statului moldovean. De la Bruxelles, președintele român a subliniat semnificația momentului. „Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar în același timp este de remarcat efortul făcut de moldoveni” a declarat el, la sosirea la lucrările celei de-a doua zile a Consiliului European.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia, furioasă

În domeniul reformelor interne, UE va coopera cu ţările semnatare în ceea ce priveşte consolidarea statului de drept, promovarea reformelor judiciare, combaterea corupţiei, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi consolidarea instituţiilor democratice. Totodată, sunt prevăzute reforme într-o serie de domenii-cheie, precum guvernarea publică, justiție, poliție, redresarea și creșterea economică, protecţia consumatorilor şi sectoare ca energia, transporturile, protecţia mediului, dezvoltare industrială, dezvoltare socială şi protecţie, educaţie, tineret şi cultură.

Moscova a reacționat furibund ieri, anulând, fără nicio explicație, două curse aeriene pe ruta Chișinău-Moscova și retur și avertizând că vor exista „consecințe grave” și măsuri care vor proteja economia rusă.

Vot fără precedent

Pentru prima oară, liderii europeni nu au ajuns la consens privind viitorul președinte al Comisiei Europene. Premierul britanic și cel al Ungariei au fost împotriva lui Jean-Claude Juncker, iar restul 26 de lideri l-au susținut. În consecință, viitorii comisari vor avea nevoie de votul Parlamentului European, a explicat Băsescu.

„Cel mai important document semnat vreodată”

Semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană este privit ca un „eveniment istoric” de către majoritatea partidelor parlamentare, care consideră că va juca un rol decisiv pentru viitorul Republicii Moldova şi pentru aderarea ulteriorară la UE, în timp ce opoziţia comunistă şi socialistă îl consideră ca fiind în detrimentul ţării.

Acordul semnat vineri la Bruxelles urmează să fie ratificat de parlament chiar săptămâna aceasta, a declarat preşedintele Parlamentului Igor Corman. „Acest acord este cel mai important document pe care îl semnează Republica Moldova de la independență încoace”, a punctat el. „Este un moment crucial, istoric, decisiv, o nouă deschidere, un nou început pentru Republica Moldova, un început care va marca destinul ţării pentru decenii şi secole” a comentat și Valeriu Streleț, liderul facțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, principala formațiune din coaliția de guvernământ.

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu consideră că acordul conţine două componente importante – cel economic și cel politic, care vor permite reducerea influenței Rusiei asupra Republicii Moldova. Acordul confirmă destinul european al Republicii Moldova, a reacționat și Liderul Partidului Liberal Reformator, Ion Hadârcă. În paralel, mii de moldoveni stabiliți în Occident au organizat acțiuni prin care au salutat semnarea Acordului de Asociere cu UE. Comuniștii, cum era de așteptat, au denunțat acordul ca unul care contravine intereselor țării. (Cornel Ciobanu)