Republica Moldova devine un teren de luptă strategică între Rusia și Occident. Se confrută cu multe provocări

Sursa foto arhiva EVZ

Republica Moldova a devenit un teren de luptă strategică majoră într-o competiție acerbă între Rusia și Occident. Rusia continuă să genereze instabilitate prin inițiativele sale persistente de dezinformare, instigarea protestelor anti-guvernamentale și acte de sabotaj și vandalism. Țara condusă de Maia Sandu se confruntă cu din ce în ce mai multe provocări.

Republica Moldova, ținută pe loc de Rusia

Moldova și-a câștigat independența în 1991, după prăbușirea Uniunii Sovietice. Un scurt război între Guvern și separatiști în regiunea estică Transnistria, susținuți de rămășițele armatei sovietice staționate acolo, s-a încheiat cu divizarea de facto a țării. Existența unui conflict nerezolvat în interiorul granițelor sale a ținut Moldova pe loc.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu/Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

Președinta Maia Sandu a legat referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană de campania sa de realegere. Potrivit sondajelor recente, o majoritate clară a electoratului ar putea să voteze „da” în ceea ce privește susținerea aderării la UE. Pentru mulți moldoveni, aderarea la UE este foarte importantă. Vizita din 10 octombrie a Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, le-a dat speranță acestora.

Ursula von der Leyen și Maia Sandu/Sursa foto: Facebook

Ursula von der Leyen, ajutor pentru Republica Moldova

Ursula von der Leyen a venit un pachet de sprijin financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru următorii trei ani, acesta fiind menit să stimuleze creșterea economică. Această viziune că UE poate ajuta economia țării este contestată vehement de Rusia. Amestecul de dezinformare și capitalizarea abilă a crizei costului vieții, cu care se confruntă Republica Moldova de la războiului din Ucraina, le oferă Rusiei și aliaților săi satisfacție.

Ce are de făcut Maia Sandu

O mare parte a campaniei pro-europene a fost încadrată ca fiind anti-rusă. Cu toate acestea, mișcarea pro-rusă sugerea că moldovenii pot fi atât prieteni cu Moscova, cât și cu Bruxelles-ul fără a fi nevoiți să aleagă.Maia Sandu trebuie să se apropie de populația vorbitoare de rusă. Procesul de aderare la UE poate ajuta la remodelarea instituțiilor politice și economice, potrivit Theconversation.com