Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru declaraţiile făcute de Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, în perioada când era preşedinte de ţară. Reclamanţi în dosarul respectiv sunt Vitalia Pavlicenco şi Serafim Urecheanu.
În noiembrie 2004, preşedintele Vladimir Voronin, a declarat, în cadrul unei emisiuni transmise în direct la un post de televiziune privată, că Urecheanu „a creat în capitală o corupţie puternică şi un sistem mafiot”. Dosarul pentru defăimare împotriva lui Voronin a fost scos de pe rol prin hotărârea Judecătoriei Centru din 11 ianuarie 2005, menţinută prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 3 februarie 2005. Instanţele au decis că Voronin avea imunitate şi nu putea fi tras la răspundere pentru opiniile exprimate.
În exerciţiul mandatului
În 2007, Vladimir Voronin, care încă mai era preşedinte, în cadrul unei emisiuni televizate, a declarat că Vitalia Pavlicenco a fost membru al Partidului Comunist şi al KGB-ului în perioada sovietică. Cererea de defăimare înaintată de reclamantă a fost scoasă de pe rol de instanţele naţionale pe motiv că Voronin avea imunitate şi că nu putea fi atras la răspundere pentru opiniile exprimate.
În faţa CEDO, cei doi reclamanţi au pretins că nu a avut acces la un tribunal. Curtea a notat că potrivit Constituţiei, preşedintele ţării se bucură de imunitate. Totuşi, în ceea ce priveşte opiniile exprimate, imunitatea nu este absolută, ea se extinde doar în privinţa opiniilor exprimate în exerciţiul mandatului. CEDO a concluzionat că maniera în care a fost aplicată imunitatea în speţă constituie o restricţionare disproporţionată a accesului reclamanţilor la un tribunal.
În hotărârea, publicată de Asociaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului”, se menţionează că Vitalia Pavlicenco a cerut 5000 de euro despăgubiri pentru prejudiciul moral şi 5289,60 euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea a dispus acordarea a 3600 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 5289,60 euro de costuri şi cheltuieli.