Republica Moldova. Compensații pentru porcii infectați cu pestă africană
- Doina Ivanov
- 7 februarie 2025, 15:48

Republica Moldova. Fermierii ai căror porci s-au infectat cu pestă africană vor primi compensații din partea statului. Ceea ce trebuie să facă crescătorii de porci este să-și înregistreze oficial numărul de animale pe care îl dețin. Ulterior, în funcție de prețul de piață al animalului, vârsta, greutatea și valoarea genetică, fermierii vor primi despăgubiri.
Guvernul de la Chișinău oferă recompensă pentru cazurile raportate
Potrivit unei hotărâri aprobate de Guvernul de la Chișinău încă în anul în 2010, plățile se acordă doar proprietarilor animalelor care sunt înregistrate oficiale. Porcii trebuie să fie crotaliați, adică să aibă marcă metalică aplicată pe ureche.

Pesta porcina Sursa:Arhiva evz
Totodată, autoritățile din Republica Moldova încurajează populația să raporteze cazurile în care descoperă cadavre de mistreți. În acest caz, oamenii vor primi și o recompensă în valoare de 50 de euro pentru fiecare animal identificat. Responsabilii consideră că în așa mod, vor reuși să monitorizeze mai bine răspândirea bolii și vor preveni infectarea animalelor domestice.
Situație excpețională Focare în Republica Moldova. Zeci de focare de pestă porcină
În acest context, responsabilii îi îndeamnă pe toți proprietarii de porci să respecte regulile sanitar-veterinare în domeniu. Iar în cazul în care încep să apară primele semne de boală la animale, să anunțe imediat autoritățile. Autoritățile atrag atenția că cei care ignoră aceste reguli, pot crea consecințe grave asupra întregului sector zootehnic.
De la începutul anului 2025, în Republica Moldova au fost raportate 14 focare de pestă porcină africană. Acestea au fost înregistrate în raioanele Criuleni, Dondușeni, Șoldănești și Drochia. Situația alarmantă a determinat autoritățile să convoace o ședință de urgență la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel, a fost luată decizia de a organiza campanii de informare pe întreg teritoriul țării.
Carnea de porc care va ajunge în Republica Moldova urmează să fie confiscată și distrusă din cauza riscului epidemiologic sporit, care se menține din cauza numărului mare de focare.