Republica Moldova caută un miliard de dolari, dispărut înainte de alegeri

Procurori anticorupție din Moldova și auditori americani anchetează tranzacțiile „misterioase” în urma cărora a dispărut un miliard de dolari din sistemul bancar de peste Prut.

Scandalul ameninţă să destabilizeze sistemul bancar al fostei republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, cel mai sărac stat din Europa, care vrea să adere la UE.

Site-ul Business Recorder, citat de Mediafax, comenta, ieri, că dispariţia miliardului de dolari a ieșit la iveală după ce Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoarea totală de un miliard, reprezentând 15% din PIB-ul ţării.

Instituţiile financiare respective - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank - dețin aproape o treime din activele bancare ale țării, inclusiv bani pentru plata pensiilor.

Tranzacţiile au fost efectuate în doar câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârșitul lui noiembrie 2014. Cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi. „Nu pot să explic cum poate cineva să fure o sumă atât de mare de bani dintr-o țară atât de mică”, a declarat Pirkka Tapiola, reprezentantul UE la Chişinău.

Bani în bănci rusești

Potrivit unui raport parlamentar, o parte din bani ar fi fost transferată către patru bănci rusești. Comisia parlamentară a fost creată în februarie, pentru elucidarea situaţiei de la cele trei bănci. În concluziile comisiei se arată că problemele Băncii de Economii au apărut cu mult înainte de 2013. Parlamentul a decis demiterea vicepreşedintelui Băncii Naţionale, Emma Tăbârţă, şi a preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară, Artur Gherman.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit, consideră că scandalul va aduce daune enorme economiei naționale. „Scandalul bancar într-adevăr va aduce daune enorme economiei R. Moldova. Este o tragedie, este o chestiune foarte serioasă. E necesară o investigație. Profesionistă și clară. E necesar ca banii să fie găsiți. Trebuie stabiliți vinovații, totul este foarte important”, a spus diplomatul.

În luna martie, două persoane au fost plasate în arest la domiciliu. Judecătoria Buiucani a emis mandat de arestare pe numele lor pentru 30 de zile, în 19 martie. Învinuiții ar fi acționat pe baza unei procure, în numele unor companii, pentru a beneficia de credite de la Banca Socială.