Republica Moldova introduce modelul european al cărții de identitate

Carte de identitate. Sursa foto: gov.md

Noi acte de identitate pentru cetăţenii din Republica Moldova, cetăţenii străini, apatrizii, refugiaţii şi beneficiarii de protecţie. Documentele vor fi eliberate din 2025.

Republica Moldova va introduce, începând cu 2025, un nou model european al cărţii de identitate, care va înlocui, treptat, buletinele emise anterior. Astfel, cetăţenii Republicii Moldova vor deţine o carte de identitate, iar cetăţenii străini, apatrizii, refugiaţii şi beneficiarii de protecţie umanitară - Cartea de rezidenţă, a anunţat miercuri într-un comunicat guvernul de la Chişinău.

Noile documente, care vor fi eliberate din data de 31 martie 2025, vor avea dimensiunile unui card bancar şi vor include atât informaţiile tipărite, cât şi datele biometrice - imaginea facială şi amprentele proprietarului.

Acest fapt va permite extinderea listei ţărilor membre ale Uniunii Europene în care cetăţenii moldoveni vor putea călători în baza cărţii de identitate. De asemenea, noul act va facilita interacţiunea digitală a persoanelor cu instituţiile publice şi accesul la servicii bancare, fiscale, sociale şi educaţionale.

Datele conținute de noua carte de identitate din Republica Moldova

Sursa foto:ipn.md

Cartea de identitate nu va mai include informaţii privind domiciliul şi reşedinţa temporară, pentru a preveni necesitatea schimbării frecvente a documentului. La fel, noile buletine de identitate nu vor mai avea fişă de însoţire, iar în ziua votării informaţiile vor fi introduse în format electronic, fără aplicarea ştampilei.

Mai mult, cetăţenii vor fi obligaţi să deţină cartea de identitate de la vârsta de 14 ani, şi nu de la 16, cum este în prezent, pentru a extinde accesul la servicii sociale oferite titularilor.

Valabilitatea cărților de identitate va fi diferită, în funcție de vârsta titularului, însă după împlinirea vârstei de 70 de ani, documentul nu va mai trebui să fie schimbat.

Proiectul de lege, aprobat de Guvern, urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare şi aprobare.