Republica Moldova, cale lungă până la agricultura ecologică. Fermierii sunt neîncrezători

Republica Moldova, cale lungă până la agricultura ecologică. Fermierii sunt neîncrezători Terenuri agricole. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fermierii din Republica Moldova privesc cu scepticism agricultura făcută după normele eco. Tendința a fost adoptată în mare parte din Uniunea Europeană.

Suprafața agricolă ecologică din UE era în anul 2022 la o suprafață de 16,9 milioane de hectare, față de 15,9 milioane ha în 2021 și 14,7 milioane ha în 2020. Tendința este de creștere continuă, după cum arată date publicate recent de Eurostat. În timp ce curentul agriculturii eco a fost adoptat de tot mai mulţi fermieri de pe „Bătrânul Continent”, în România ponderea terenurilor agricole ecologice este foarte mică. Și ajunge doar la un procent de 5%.

Republica Moldova mai are de trecut prin multe transformări pentru agricultura ecologică

Pe de altă parte, indicatorii fermierilor din Basarabia sunt și mai mici în momentul de față.

Datele relevă că în 2022, suprafața pentru agricultura ecologică în UE a fost echivalentă cu 10,5% din suprafața agricolă utilizată.

Ne puteți urmări și pe Google News

În intervalul 2012 - 2022, suprafața a crescut în aproape toate țările UE. Cele mai mari rate de expansiune în această perioadă au fost în Croația (+306%), Portugalia (+278%) și Bulgaria (+182%).

Cota ca mai mare a suprafețelor de agricultură ecologică a fost înregistrată în Austria (27%), Estonia (23%) și Suedia (20%). În contrast, ponderea agriculturii ecologice a fost sub 5% în 5 țări din UE în 2022, cu cele mai mici pondere în Malta (sub 1%), Bulgaria și Irlanda (ambele 2%).

Comparativ cu datele europene în creștere, în perioada acelorași ani, în Moldova a fost înregistrată o micșorare a suprafeței terenului agricol înregistrat în sistem ecologic.

Ce spun datele oficiale

Conform datelor furnizate de către organismele de certificare, suprafața terenului agricol certificat ecologic sau în conversie este în diminuare în anul 2022 cu 1102,86 ha față de anul 2021. Mai mult, până în 2020, suprafaţa lucrată în sistem ecologic a crescut an de an, până la circa 29.000 de hectare, după care indicatorii au scăzut și în prezent mai puțin de 2% din suprafaţa agricolă totală a Republicii Moldova este cultivată astfel.

Se obțin recolte ecologice de grâu și floarea-soarelui, porumb, soia, mazăre, nuci, cartofi, praz, vinete, pătrunjel și păstârnac, dar și plante medicinale și aromatice, precum levănțica și muștarul și alte produse. Totuși, e vorba despre cantități neînsemnate la masă macro, conform deschide.md.