Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne de pasăre proaspătă în Uniunea Europeană

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne de pasăre proaspătă în Uniunea Europeană Sursa foto: Chayakorn Lotongkum | Dreamstime.com

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne de pasăre proaspătă în Uniunea Europeană.

Eforturile Guvernului Republicii Moldova din ultimii ani și în rezultatul unei conlucrări prodigioase și eficiente a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu Directoratul general pentru Siguranța și Sănătatea Animală al Comisiei Europene (DG SANTE), producătorii de carne de pasăre (în stare refrigerată și congelată) din Republica Moldova își vor putea exporta produsul pe cea mai extinsă piață din lume, anunță ANSA.

Pentru a exporta carne de pasăre proaspătă a fost necesară armonizarea cadrului legal

Potrivit sursei citate, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat cu succes mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. În cadrul acestora, a fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar la nivel central și teritorial, profesionalismul corpului de inspectori oficiali, capacitățile de administrare a focarelor de Gripă aviară pe teritoriul țării, capacitățile de testare ale sistemului de laboratoare, dar și gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene(UE) de către agenții economici ce intenționează să exporte pe piața comunitară. Toate acestea, în conlucrare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care a asigurat armonizarea cadrului legal național cu legislația Uniunii Europene.

carne, plastic

Alimentele învelite în plastic nu trebuie încălzite în cuptorul cu microunde. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Consumatorii europeni vor gusta un produs moldovenesc

Piața Unică Europeană constituie o oportunitate deosebită pentru producătorii moldoveni, deoarece îi determină să se alinieze la standardele riguroase ale Uniunii Europene și să lucreze mai mult în vederea creșterii competitivității producției lor. În rezultat, consumatorii din Republica Moldova, dar și consumatorii europeni vor gusta un produs moldovenesc inofensiv și calitativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Republica Moldova va exporta carne de pasăre proaspătă și ouă de consum, categoria A

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a lucrat intens pentru a susține eforturile țării în lărgirea ariei de produse de origine animală exportate în Uniunea Europeană. În martie 2023, grație acestor eforturi, Republica Moldova a fost listată, pentru prima dată, în regulamentele Uniunii Europene, obținând dreptul de a exporta carnea procesată de pasăre și ouă de consum (categoria A).

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor încurajează în continuare agenții economici să manifeste interes și să depună cererea pentru exportul în Uniunea Europeană a produselor moldovenești.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor susține că va acorda tot sprijinul necesar pentru a ajuta producătorii să se conformeze rigorilor Uniunii Europene, în scopul facilitării accederii produselor de origine animală pe piața europeană.