Reprezentanți ai unui bloc politic, reținuți, la Bălți, de CNA. Sunt bănuiți de finanțare ilegală a partidelor politice și de spălare de bani
- Angelina Olaru
- 1 noiembrie 2024, 20:33
Republica Moldova. Ofițeri ai Centrului Național Anticorupție și procurori au reținut, azi, la Bălți, doi reprezentanți ai unui bloc politic. Reținerea s-a produs, în urma perchezițiilor desfășurate de oamenii legii, la două oficii teritoriale ale formațiunii respective, precum și la domiciliile bănuiților. Acțiunile s-au desfășurat în contextul unor dosare penale, inițiate pe fapte de corupere electorală, finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani, comise de către un grup criminal organizat.
Conform probelor deținute, bănuiții ar fi oferit bani alegătorilor, pentru a vota la prezidențiale în favoarea unui anumit candidat. Indivizii sunt reținuți pentru 72 de ore și urmează a fi plasați în izolatorul CNA.
Percheziții la Ștefan Vodă, Anenii Noi, Chișinău, Rezina și Orhei în cauze penale de corupere electorală
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurori ai Procuraturii Municipiului Chișinău fac percheziții în mai multe localități din raioanele Ștefan Vodă, Anenii Noi, Chișinău, Rezina și Orhei. Acțiunile au la bază șase cauze penale, inițiate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 1811 alin.(1) din Codul penal privind coruperea electorală.
Conform oamenilor legii, 12 reprezentanți ai unui partid politic sunt bănuiți că ar fi oferit mijloace bănești alegătorilor din raioanele nominalizate, în vederea exercitării de către aceștia a drepturilor electorale, în favoarea unui candidat la alegerile prezidențiale. Cetățenii vizați vor fi escortați la CNA pentru audieri.
Ofițerii CNA atenționează ce riscă indivizii care oferă bani pentru a corupe alegătorii
CNA atenționează că persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la cinci ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii lei moldovenești. Finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la șase ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei. Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanelor implicate în asemenea ilegalități.
Potrivit legii, cetățenii care colaborează cu organele de drept sunt eliberați de răspundere penală/contravențională, dacă se autodenunţă şi contribuie activ la descoperirea ori la contracararea săvârșirii faptei de corupere electorală. CNA atenționează că orice persoană se prezumă a fi nevinovată, până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.