Represiunea de Crăciun. Cum îi tratează comuniștii chinezi pe demonstranți
- Andi Miron
- 25 decembrie 2019, 11:45
Haos la Hong Kong, în pragul Crăciunului. Autoritățile au pus tunurile cu apă și au aruncat gaze lacrimogene împotriva manifestanților.
Poliţia din Hong Kong a folosit marţi grenade cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii ieşiţi pe străzile din metropola asiatică. Oamenii au ieșit în stradă pentru a denunţa limitarea libertăţilor civile şi amestecul Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice, transmite DPA, potrivit Agerpres.
În jurul orei locale 21:45 (13:45 GMT), poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care blocau strada Salisbury, în apropierea hotelului Peninsula. În zonă au fost desfăşurate un tun cu apă şi două vehicule blindate.
Înainte de miezul nopţii, poliţiştii au făcut uz de grenade cu gaze lacrimogene în sudul districtului Tsim Sha Tsui, unde mulţimea se adunase în jurul unui protestatar ce fusese arestat. Ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine au continuat în primele ore ale zilei de Crăciun şi în districtul dens populat Mong Kok.
Într-un alt cartier din Hong Kong, oamenii s-au strâns în faţa unei secţii de poliţie pentru a cânta colinde şi a cere eliberarea manifestanţilor care se aflau în detenţie în interiorul clădirii, potrivit site-ului de ştiri Inmedia HK.
De unde a început totul
Protestele din Hong Kong au izbucnit la 9 iunie, după ce lidera executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.
Începând din iunie, în Hong Kong au avut loc aproape 950 de manifestaţii, marşuri şi alte acţiuni de protest pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice şi pentru a solicita o serie de reforme democratice, informează sursa citată.